Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Στα …αζήτητα τα πρόστιμα της ΥΠΕΕ

http://2.bp.blogspot.com/_2Moe9oj2j9c/SQSvw7to2OI/AAAAAAAAA9E/Y00DcYGOXBY/s400/%CE%A3%CE%94%CE%9F%CE%95.png«Στα αζήτητα» καταλήγουν, όπως αποκαλύπτει το "Πρώτο Θέμα", τα πρόστιμα που επιβάλλει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (το πρώην ΣΔΟΕ δηλαδή)...


Παρά τις απανωτές, μεγάλες επιτυχίες που επιδεικνύει η Υπηρεσία -ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα- και παρά τα υψηλά πρόστιμα που καταλογίζει για τις «καραμπινάτες» υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύπτει, ελάχιστα εξ αυτών φαίνεται πως καταλήγουν τελικά στα ταμεία του Δημοσίου.

Η τεράστια έκταση της παραοικονομίας της χώρας μας προσφέρει «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τα στελέχη της ΥΠΕΕ, που κάθε εβδομάδα φέρνουν στο φως τουλάχιστον δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας.

Ωστόσο, μετά τον καταλογισμό των προστίμων, οι υποθέσεις φεύγουν από την Υπηρεσία και καταλήγουν στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες αναλαμβάνουν τις «περαιτέρω ενέργειες» και, φυσικά, την βεβαίωση και είσπραξη των χρηματικών προστίμων.

Τι γίνεται από εκεί και πέρα; Τα πιθανά σενάρια είναι πολλά. Καταλήγουν όμως όλα στο ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα: να μην εισπράττονται ούτε τα δύο τρίτα των οφειλών αυτών. Για παράδειγμα:

* τα πρόστιμα καταλογίζονται αλλά οι δράστες ζητούν «διοικητική επίλυση» της διαφοράς. Η ΔΟΥ «συμβιβάζεται» να πληρώσουν μόνο το ένα τρίτο του αρχικού ποσού, για να μην προσφύγουν οι υπεύθυνοι στα δικαστήρια.
* οι υπεύθυνοι προσφεύγουν στα δικαστήρια καταβάλλοντας μόνο το 20%-25% των προστίμων. Μετά από πολύμηνες διαδικασίες στα δικαστήρια, ευελπιστούν να ανατρέψουν το κατηγορητήριο στις αίθουσες των δικαστηρίων, επικαλούμενοι κάποια αμέλεια δική τους ή και των ελεγκτικών υπηρεσιών. Εάν μάλιστα πρόκειται για επιχειρήσεις με νομικές υπηρεσίες που απασχολούν δικηγόρους ως μόνιμο προσωπικό, η δαπάνη αυτή μειώνει το φόρο εισοδήματος…
* τα πρόστιμα βεβαιώνονται αλλά δεν εισπράττονται επειδή οι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι άφαντοι. Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται τελικά ότι εταιρίες ολόκληρες «κτίζονται» πάνω σε «αχυράνθρωπους», άτομα μειωμένη ευθύνης (πχ υπερήλικες συνταξιούχους, πάσχοντες από νοητική υστέρηση) ή, απλά, με μια κλεμμένη ταυτότητα.
* τα πρόστιμα βεβαιώνονται και συμποσούνται με άλλες οφειλές που καταλήγουν στα ανείσπρακτα ληξιπρόθεσμα χρέη, επειδή ο οφειλέτης δηλώνει οικονομική αδυναμία (πραγματική, μέσω δικαστικής απόφασης κλπ) να τα αποπληρώσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!