Οι πλέον ευάλωτοι τομείς στις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κρίσης, οι κατασκευές-τεχνικά έργα και ο τουρισμός, καθώς και το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 92% των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβάνονται στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, για αποτυχημένα στην πράξη και αναποτελεσματικά μέτρα, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης έχει στηρίξει τις ελπίδες της για μείωση της ανεργίας (θορυβημένη τόσο από τη συνεχιζόμενη αύξηση του επίσημου ποσοστού, όσο και από τις δυσοίωνες προβλέψεις των ξένων) σε δράσεις όπως προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης εργασίας, στους συγκεκριμένους κλάδους.
Συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ώστε να συμμετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα έχουν προσλάβει ίδιο αριθμό εποχικού προσωπικού με την περσινή σεζόν. Θα αφορά 50.000 άτομα. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορήγηση, ίση με το επίδομα ανεργίας, για δύο μήνες, για το σύνολο του εποχικού προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ.
Άλλα 3.500 άτομα, άνεργοι, θα ωφεληθούν από πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.
Για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, αυξάνονται για φέτος, κατά 44%, τα δελτία του κοινωνικού τουρισμού. Για το συνολικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας, θα δαπανηθεί το ποσό των 78 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των πολιτών που θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, ανέρχεται στους 750.000.
Παράλληλα, σχεδιάζεται -προκειμένου να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες (βρίσκεται σε αξιολόγηση)- πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα κατασκευαστικών τεχνικών έργων. Στόχο έχει να αποκτήσουν γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, 7.000 άνεργοι. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων που σχεδιάζει το υπουργείο, αλλά και εκείνων που ήδη υλοποιούνται, ανέρχεται στα 3,239 δισ. ευρώ και αφορά στην ουσία την τριετία 2008-2010.
Ο τρίτος τομέας αυξημένης... φροντίδας, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τελικά, φαίνεται πως «πέρασε» η άποψη του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, και θα επιδοτηθούν, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, 8.000 εργαζόμενοι των οποίων θα μειωθεί ο χρόνος απασχόλησης (4ήμερη εβδομαδιαία εργασία ή 6ωρη ημερήσια), ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Το πρόγραμμα καλύπτει 8.000 εργαζόμενους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Με την κατάρτιση θα καλύπτονται οι αποδοχές που οι εργαζόμενοι χάνουν εξαιτίας του μειωμένου χρόνου εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύουν τις δεξιότητές τους.
Για τη συλλογή των σχετικών στοιχείων και των προϋποθέσεων, το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και το ΣΕΠΕ. Οι εργαζόμενοι που υφίστανται τις ευελιξίες, ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα καταρτίζονται τις μέρες που δεν θα εργάζονται και θα εισπράττουν απευθείας οι ίδιοι το συμπλήρωμα του απολεσθέντος εισοδήματος.
Παράλληλα, μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους, θα τρέξουν προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. Η δράση θα καλύψει 75.000 εργαζόμενους.
Επίσης γνωστό, είναι και το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο βέβαια θα επεκταθεί και στο δημόσιο, τους Δήμους – Κοινότητες και τις ΔΕΚΟ. Θα αφορά συνολικά 60.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 64 ετών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Η συγκεκριμένη αυτή δράση στηρίζεται στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
Όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισόποση με το επίδομα ανεργίας που δικαιούται ο άνεργος, ενώ εκείνος θα λαμβάνει ολόκληρο το μισθό έχοντας ταυτόχρονα και ασφαλιστική κάλυψη. Η δράση αυτή έχει συνολικό προϋπολογισμό 309 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα υπήρξε συμφωνία με την ΚΕΔΚΕ για την απορρόφηση 20.000 ανέργων και επίκειται η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας
Παρασκευή 24 Απριλίου 2009
Επιδοτήσεις σε τουρισμό, κατασκευές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!