Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Τι έκαναν ένας υπουργός και τρεις τραπεζίτες στο Πάπιγκο;



http://www.hotelpapaevangelou.gr//GR/images/homePhoto02.jpgΠώς γράφεται ένα «δημοσιογραφικό σενάριο»; Καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει το γεγονός. Ας πούμε ότι τρεις τραπεζίτες και ένας υπουργός έκαναν Πάσχα σε ένα μικρό χωριό της Ηπείρου και οι τρεις από τους τέσσερις έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο. Κι έπειτα χρειάζεται οι συνθήκες να ευνοούν το σενάριο: Ας πούμε μία πιθανή, μεγάλη συγχώνευση. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα...

Το χωριό είναι το Πάπιγκο. Ο υπουργός είναι ο υπουργός Οικονομίας, ο κ. Παπαθανασίου. Οι τραπεζίτες διοικούν την Εθνική, την Alpha Bank και την Eurobank. Το Πάπιγκο είναι ένα μικρό χωριό. Δεν μιλάμε για την Αράχοβα. Ακόμη κι αν δεν είχαν δώσει ραντεβού οι τέσσερις άνδρες, είναι απίθανο να μην έχουν συναντηθεί τουλάχιστον τρεις – πέντε φορές στη διάρκεια μιας συνηθισμένης απογευματινής βόλτας. Αλλά είναι έτσι; Τυχαία βρέθηκαν τέσσερις σπουδαίοι άνδρες σε ένα μακρινό χωριό της Ηπείρου;

Σε βιβλία της Αγκάθα Κρίστι οι ήρωες βρισκόντουσαν όλοι μαζί σε ένα απομονωμένο μέρος και όλως τυχαίως γνωριζόντουσαν πολύ καλά μεταξύ τους. Όλως τυχαίως, επίσης, έπεφταν πάνω στον Ηρακλή Πουαρό και όλως τυχαίως, βεβαίως – βεβαίως, αποφάσιζαν να κάνουν ένα έγκλημα για να βρει τον ένοχο ο μυστηριώδης Βέλγος ντετέκτιβ.

Πόσο πιθανό, λοιπόν, είναι να έχουν βρεθεί τυχαία στο Πάπιγκο οι «τέσσερις»; Αρκετά πιθανό. Ίσως επειδή βρισκόμαστε στο 2009 και όχι στο 1999. Αν το ημερολόγιο έγραφε 1999, τότε οι τιμές των μετοχών των τριών τραπεζών θα κατέγραφαν καθημερινά νέα υψηλά και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου θα έκαναν λόγο για την τριπλή συγχώνευση. Επειδή, όμως, βρισκόμαστε στο 2009, το πολύ–πολύ να πει κανείς ότι το θέμα της όποιας συζήτησης θα ήταν το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση. Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πέρα από την ανταλλαγή των ευχών, όταν οι τραπεζίτες θα συναντιόντουσαν θα λέγανε μόνο για το που θα έβρισκαν το καλύτερο κοκορέτσι.

Μέχρις εδώ όλα είναι βατά. Τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκουν από το σημείο εκείνο που γίνεται γνωστό ότι οι τρεις έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο! Κάποιος καλόπιστος μπορεί να πει ότι έτσι κι αλλιώς στο Πάπιγκο δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία. Σωστό κι αυτό. Μόνο που ο κάθε άνδρας συνοδευότανε από μία μεγάλη παρέα φίλων και συγγενών. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η κάθε παρέα ήταν 8-10 άτομα, μιλάμε για 4-5 δωμάτια. Επί τρία, αυτό σημαίνει 12-15 δωμάτια. Άρα, το ένα ξενοδοχείο είχε κλειστεί σχεδόν ολόκληρο από τις τρεις παρέες. Κι αυτό τυχαίο...

Ένας ευφάνταστος σεναριογράφος θα έψαχνε να βρει ποιος έμεινε εκτός νυμφώνος, εκτός της τετράδας, ποιος έμεινε στο «άλλο» ξενοδοχείο. Οι συνδυασμοί θα έδιναν και το σωστό σενάριο!

Αν ο κ. Παπαθανασίου ήταν αυτός ο ένας, τα πράγματα θα ήταν απλά. Το πολύ – πολύ να έλεγε κανείς ότι οι τραπεζίτες αποφάσισαν να βρεθούν και να μιλήσουν για την κρίση εκτός των τειχών, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και με πρόσχημα τις Πασχαλινές εορτές. Είναι σαν να λέει ο τραπεζίτης στη σύζυγό του «μην ανησυχείς αγάπη μου, έχουμε ένα τριήμερο meeting, αλλά θα κάνεις κι εσύ Πάσχα».

Αν ήταν εκτός ο εκπρόσωπος της Εθνικής, τότε θα λέγαμε ότι Alpha και Eurobank συζητούν με την παρουσία του υπουργού για την αντιμετώπιση κάποιου... «κοινού εχθρού».

Αν εκτός ήταν ο εκπρόσωπος της Alpha, θα ανοιγόντουσαν νέοι ορίζοντες στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς θα κάναμε λόγο για έναν νέο υπό διαμόρφωση πόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το... εύκολο προκύπτει αν ο αποκλεισμένος της τετράδας ήταν ο εκπρόσωπος της Eurobank. Τότε θα φούντωναν και πάλι τα σενάρια για την Alpha – Εθνική και θα στοιχηματίζαμε όλοι ότι ο τέταρτος απλά και μόνο βρέθηκε εκεί για λόγους... κατασκοπίας.

Τι ισχύει απ’ όλα αυτά; Ως προς τα γεγονότα, τα πράγματα έτσι έγιναν και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αφού ο πράκτορας της στήλης βρέθηκε κι αυτός όλως τυχαίως, βεβαίως – βεβαίως, στο Πάπιγκο. Ως προς τα σενάρια δεν θα βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά. Ίσως οι άνθρωποι να θέλησαν απλά και μόνο να περάσουν το Πάσχα τους εκεί, στο όμορφο Πάπιγκο. Πολλές οι συμπτώσεις, είναι η αλήθεια, αλλά, δυστυχώς, μας λείπει ο Ηρακλής Πουαρό. Και κάθε προσπάθεια αντιγραφής ενός τέτοιου ήρωα μοιάζει με κακέκτυπο αντίγραφο ενός έργου τέχνης. Χρόνια Πολλά σε όλους.

πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!