Η σχετική οικονομική σταθερότητα της Κίνας και τα τεράστια συναλλαγματικά της αποθέματα της επιτρέπουν να επιδοθεί σε μια «επίθεση γοητείας» προς τον υπόλοιπο κόσμο με την ταυτόχρονη χορήγηση οικονομικής βοήθειας και δανείων.
Πολλοί βλέπουν τη σημερινή κρίση ως την τέλεια ευκαιρία για το Πεκίνο να επεκτείνει την επιρροή του.
Όταν η οικονομία της Τζαμάικας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν από μερικούς μήνες, οι διπλωμάτες της χώρας αυτής τής Καραϊβικής αναζήτησαν βοήθεια σε όλο τον κόσμο. Οι παραδοσιακοί εταίροι της Τζαμάικας- ΗΠΑ και Βρετανία- είχαν τα δικά τους προβλήματα, όμως ένας νέος φίλος άδραξε την ευκαιρία να σπεύσει σε βοήθεια: η Κίνα. Τα δάνεια που χορήγησε έφθασαν τα 138 εκατομμύρια δολάρια κι έτσι έγινε ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τζαμάικας. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας, που μόλις πριν από έναν χρόνο απηχούσαν την ανησυχία για την αύξηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή, αναφέρονταν τώρα στη γενναιοδωρία του Πεκίνου.
Την ώρα που η Κίνα έχει εξαπολύσει «επίθεση γοητείας» σε όλο τον πλανήτη, ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο δεν σταματά να κατηγορεί τη Δύση για τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αμφισβητούν διαρκώς την ισχύ του δολαρίου, προειδοποιώντας τις άλλες χώρες για τον κίνδυνο να διατηρούν συναλλαγματικά αποθέματα μόνο σε δολάρια και ευρώ. Καθώς η κρίση έχει υπονομεύσει την πίστη στον αμερικανικό καπιταλισμό αυξάνονται και εκείνοι που μιλούν για τη «Συναίνεση του Πεκίνου», η οποία θα αντικαταστήσει τη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», την πολιτική δηλαδή που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες για τον χειρισμό των οικονομικών των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ο όρος «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» αφορά μια σειρά μέτρων- ιδιωτικοποιήσεις, ελεύθερο εμπόριο, έλλειψη ρυθμίσεων και περιορισμό των δημοσίων δαπανών- τα οποία ζητούν από τις χρεωμένες χώρες να υιοθετήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι ΗΠΑ, κυρίως στη Λατινική Αμερική. Ποια είναι η διαφορά της «Συναίνεσης του Πεκίνου»; Βασίζεται στον ισχυρό ρόλο του κράτους, προωθεί τις σταδιακές αλλαγές και όχι τη θεραπεία- σοκ, δίνει βάρος στην αυτάρκεια κάθε χώρας χωρίς να αποκλείει το εξωτερικό εμπόριο και προχωρά πρώτα σε οικονομικές αλλαγές ευρείας κλίμακας και αργότερα σε πολιτικές.
Σταδιακά όμως και η Ευρώπη στρέφεται προς την κινεζική βοήθεια. Και μάλιστα ο επικεφαλής της εταιρείας Επενδύσεων της Κίνας, Λου Τζιβέι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επενδύσει στη Γηραιά Ήπειρο. «Τώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έρχονται σε εμάς ταπεινωμένοι, δεν θέτουν κανέναν όρο και μας παρακαλούν να επενδύσουμε τα χρήματά μας», είπε μιλώντας στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ασίας. Επίσης, το Πεκίνο πρόσφατα στράφηκε στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του νομίσματός του γιουάν, το οποίο δεν είναι μετατρέψιμο, υπογράφοντας 6 διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής τίτλων σε διαφορετικά νομίσματα με προσυμφωνημένη ισοτιμία (currency swaps), συνολικού ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σάββατο 25 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!