Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Μάθαν οτι γ....στε πλακώσανε και οι Αλβανοί

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgx-_CnmgFtkLw61X5i0knMQ0bKxs9Qgc-rzmHHtxQQLghm3gF0TT-k5C-UHnLp29Yz_eJjWrLcG7M56puJrN0mXZCT8Ifo1KM4T06PyHtJRYE4dh2_pXQUh1xMzQwNHvByTv0V5_-dk0w/s400/%CE%A0%CE%93%CE%94%CE%9C.gifΤη συμπερίληψη Αλβανών πολιτικών εκπροσώπων της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότηττα της ονομασίας, ζητούν τα αλβανικά κόμματα της χώρας. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένωση» (DUI), Αλί Αχμέτι, σε συνάντηση που είχε στο Τέτοβο, με αντιπροσωπεία της γερμανικής βουλής...

Ο κ. Αχμέτι σημείωσε ότι η συμμετοχή των Αλβανών της ΠΓΔΜ στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι απαραίτητη και θα ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η επίτευξη ενός κατάλληλου συμβιβασμού για το θέμα αυτό.

Ο αρχηγός του DUI, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ως θετική την προτροπή παραγόντων της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη συμβολή από τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο αλβανικός Τύπος στην ΠΓΔΜ αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση της κρατικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος, το περασμένο Σάββατο, όπου για μία ακόμη φορά δεν συμμετείχε κανένας Αλβανός εκπρόσωπος, σημειώθηκαν αντιδράσεις από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα.

Για πρώτη φορά, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόχα», το DUI και τα αντιπολιτευόμενα «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και «Νέα Δημοκρατία» του Ιμερ Σελμάνι, συμφωνούν με τη θέση ότι οι Αλβανοί πρέπει να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες για το όνομα, καθώς θεωρούν ότι η συμμετοχή τους θα συμβάλει στην επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμότητας και την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το DUI δηλώνει ότι έχει ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό να εμπλακούν οι Αλβανοί στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Ο βουλευτής του DUI, κ. Νεζίρι, τόνισε: «Πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση και όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το όνομα της Μακεδονίας».

Ο βουλευτής του DPA, Ίμερ Αλίου, δήλωσε: «Ένας από τους λόγους για τους οποίους το DPA αποχώρησε από την κυβέρνηση το 2008 ήταν ακριβώς η παρέκκλιση του VMRO-DPMNE από την πορεία προς τη Δύση. Τελευταία, αυτή η παρέκκλιση έχει γίνει πιο έντονη, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την προοπτική των πολιτών της Μακεδονίας και ειδικά των Αλβανών, γιατί αυτοί έχουν υποστεί τις περισσότερες επιπτώσεις από τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Ο κ. Αλίου πιστεύει ότι αν η κυβέρνηση δεν βρει σύντομα λύση στο ζήτημα του ονόματος, τότε θα έρθουν δύσκολες μέρες. «Θα αντιδράσουμε δυναμικά στην παράλογη πολιτική του Νίκολα Γκρούεφσκι με την οποία καταστρέφει την προοπτική της Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τόνισε ο κ. Αλίου, ο οποίος σημείωσε, επίσης, ότι το DPA είναι δυσαρεστημένο από την πρόοδο των συνομιλιών για το ζήτημα του ονόματος.

Ο βουλευτής της «Νέας Δημοκρατίας», Σουλεϊμάν Ρουσίτι, ζήτησε και αυτός τη συμπερίληψη των Αλβανών στις συνομιλίες, λέγοντας ότι το κόμμα του διαφωνεί με το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται χωρίς την αλβανική παρουσία.

Ο κ. Ρουσίτι δήλωσε: «Δεν συμφωνούμε με το γεγονός ότι οι Αλβανοί αποκλείονται από τις συνομιλίες, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του ονόματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!