Στη Λιουμπλιάνα λειτουργεί ένας μοναδικός ξενώνας, του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να λένε πως πέρασαν μια νύχτα στη… φυλακή...!
Μια πρώην φυλακή στην οδό Μετέλκοβα της σλοβενικής πρωτεύουσας έχει μετατραπεί σε ξενώνα και μάλιστα έχει και τη φήμη ενός από τους καλύτερους ξενώνες για νέους, στον κόσμο.
Μάλιστα, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί δεν τον καταγράφουν απλά ως ξενώνα, αλλά ως τουριστικό αξιοθέατο!
Πρώην φυλακή στρατιωτικού καταυλισμού στη Μετέλκοβα, το κτίριο ανεγέρθηκε το 1882, όταν ο Αυστροουγγρικός στρατός κατασκεύασε μια στρατιωτική βάση στην περιοχή.
Η φυλακή λειτούργησε για περισσότερα από 100 χρόνια, έως το 1991, όταν ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός αποσύρθηκε από τη Σλοβενία, που μόλις πρόσφατα είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της.
Έτσι, τα κελιά άδειασαν κι έπειτα από δέκα χρόνια έργων αποκατάστασης και βελτιώσεων, οι κτιριακές εγκαταστάσεις των πρώην φυλακών μετατράπηκαν στο σημερινό ξενώνα νέων ή σε ένα «κέντρο τέχνης για ανοιχτά μυαλά», όπως θέλουν να αποκαλούν τον ξενώνα οι δημιουργοί του.
Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «κέντρο τέχνης» για να περιγραφεί ένας ξενώνας, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι για την αποκατάσταση του κτιρίου συνεργάστηκαν περισσότεροι από 80 ντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι ένωσαν δυνάμεις για να συγκροτήσουν την πολιτιστική- καλλιτεχνική ομάδα «KUD Sestava».
Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, ο ξενώνας πέρασε στη διοίκηση μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, με την επωνυμία «Zavod Souhostel».
Αυτός λοιπόν ο ξενώνας νέων είναι ο πλέον σύγχρονος του είδους του στη Σλοβενία. Λόγω του μοναδικού σχεδιασμού και της δομής του, αποτελεί πόλο έλξης για όσους μένουν εκεί, αλλά και για όσους περνούν τυχαία από την οδό Μετέλκοβα.
Τα πρώην κελιά έχουν μετατραπεί σε δωμάτια, με ένα μοναδικό τρόπο. Κάθε δωμάτιο έχει σχεδιαστεί από διαφορετικό καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα κανένα δωμάτιο να μην είναι όμοιο με το άλλο.
Μπορεί το εσωτερικό των δωματίων να μην έχει καμία σχέση με την ψυχρή λευκή όψη ενός κελιού, αλλά τα κάγκελα στα παράθυρα και τις πόρτες μαρτυρούν την ιστορία του κτιρίου.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον- σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ξενώνα- στην όλη δομή του κτιρίου έχει το «Σημείο Ειρήνης», ένα δωμάτιο προσευχής, διαμεσολάβησης, διαλόγου κι άλλων πνευματικών δραστηριοτήτων, που βρίσκεται στον 1ο όροφο, αλλά και τα δύο κελιά που παρέμειναν ανέπαφα κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης, στο ισόγειο, για να θυμίζουν το παρελθόν του.
Μάλιστα, ο ιδιαίτερος αυτός ξενώνας κατέγραψε πληρότητα 93% πέρυσι, γεγονός που καταδεικνύει, όπως λένε χαριτολογώντας οι δημιουργοί του, ότι πολλοί μπαίνουν σε πειρασμό να περάσουν μια νύχτα σε… φυλακή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!