Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Τροφές .. για σκέψη

Γίναμε όλοι ιδιοφυίες

Τα τελευταία χρόνια η νοημοσύνη έχει εκτοξευθεί στα ύψη διαπιστώνουν ολοένα και περισσότεροι ερευνητές. Και ο λόγος γι’ αυτήν την ραγδαία αύξηση ποιος είναι; Η καλή διατροφή απαντούν οι ειδικοί.

Νοημοσύνη Αϊνστάιν: Τα τελευταία 60 χρόνια, ο μέσος δείκτης ΙQ αυξάνεται κατά περίπου 20 μονάδες σε κάθε γενιά και οι νέες έρευνες προωθούν τη θέση ότι η διατροφή ευθύνεται κυρίως για την αύξηση της ευφυΐας, επειδή αυξάνει τον όγκο του κρανίου και κατά συνέπεια το μέγεθος του εγκεφάλου...


Αυτή είναι η απάντηση στο φαινόμενο ότι τα σημερινά παιδιά ξεπερνούν κατά πολύ σε εξυπνάδα τα παιδιά της προηγούμενης γενιάς;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και οι επιστήμονες εργάζονται νυχθημερόν για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Ορισμένες μελέτες φανερώνουν ότι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε σίδηρο και ψευδάργυρο, έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία σε τεστ νοημοσύνης, ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την αυξημένη ευφυΐα με μια δίαιτα που περιέχει αρκετές δόσεις από το λίπος που υπάρχει στα ψάρια -συγκεκριμένα τα λιπαρά οξέα ωμέγα3.

Μάλιστα λένε πώς τα λιπαρά οξέα ωμέγα3 παίζουν ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη της εξωτερικής μεμβράνης των εγκεφαλικών κυττάρων , μέσω των οποίων περνάνε όλα τα σήματα από τα νεύρα. Πιστεύεται δε ότι επειδή μάθηση και μνήμη δημιουργούν νέους συνδέσμους ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, πρέπει να δημιουργηθούν νέες μεμβράνες για να τα καλύψουν.

Πώς η διατροφή επηρεάζει με τρεις τρόπους τον εγκέφαλο μας

1. Τα κύτταρα του εγκεφάλου όπως κάθε κύτταρο του σώματος μας έχουν ανάγκη από «καύσιμα» για να λειτουργήσουν. Το καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, την οποία λαμβάνουμε κυρίως από τους υδατάνθρακες.

2. Το έλυτρο μυελίνης, η λεπτή εξωτερική μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων που τα καλύπτει, όπως το μονωτικό προστατεύει τα ηλεκτρικά καλώδια χρειάζεται συγκεκριμένες ουσίες π.χ. πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, για να μπορέσει να δημιουργήσει νέες συνδέσεις και να επιταχύνει την μετάδοση των ηλεκτρικών μηνυμάτων μέσω των νευραξόνων, των… καλωδίων του εγκεφάλου. Η έλλειψη λιπαρών οξέων στη διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση των συνειρμών και των σκέψεων.

3. Οι νευροδιαβιβαστές, ουσίες όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη λειτουργούν ως αγωγοί μηνυμάτων από το ένα κύτταρο στο άλλο και επηρεάζουν τη διάθεση μας, τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Έτσι, κάποιες ουσίες από τις τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να οξύνουμε τη σκέψη μας, να νιώθουμε αισιόδοξοι ή να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

*Κάθε ένα από αυτά τα τρία μέρη χρειάζεται συγκεκριμένες ουσίες που προέρχονται από τη διατροφή μας για να λειτουργήσει άψογα και να διευκολύνει την απόδοση του εγκεφάλου.

Αν κάτι δεν πάει καλά, παρουσιάζεται μια βλάβη, όπως ακριβώς μπορεί να συμβεί σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και τότε εμποδίζεται η λειτουργία.

Μενού παραγωγικότητας

Αν ήξεραν τα αφεντικά μας πώς ακριβώς επηρεάζεται η παραγωγικότητα μας στο γραφείο, ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε στη διάρκεια της ημέρας και κυρίως το μεσημέρι, θα επιδοτούσαν τα κατάλληλα τρόφιμα στα κυλικεία και τα εστιατόρια των επιχειρήσεων.

Γιατί άλλες τροφές αφυπνίζουν τον εγκέφαλο και άλλες που τον ναρκώνουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια και να μη νυστάξουμε είναι η σωστή σύνθεση του γεύματος. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε;

*Εξισορρόπηση πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Οι πρωτεϊνικές τροφές περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που «ναρκώνει» τον εγκέφαλο, περιέχουν όμως και ένα άλλο αμινοξύ, την τυροσίνη, που τον «ξυπνάει». Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι τα αβγά, το γάλα, οι μπανάνες, τα γαλακτοκομικά, οι ηλιόσποροι και το κρέας.

Αν αυτά τα τρόφιμα τα συνδυάσουμε με υδατάνθρακες τότε η κατασταλτική δράση τους εντείνεται. Κι αυτό γιατί οι υδατάνθρακες πυροδοτούν την έκκριση ινσουλίνης που στέλνει τα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη κατευθείαν στους ιστούς και βέβαια στον εγκέφαλο.

Η παραγωγή σεροτονίνης αυξάνεται, προσωρινά όμως και μετά ακολουθεί ο λήθαργος.

Αν θέλουμε επομένως να παραμείνουμε δραστήριοι το απόγευμα πρέπει να αποφύγουμε τους υδατάνθρακες και να μειώσουμε τις συνολικές προσλαμβάνουσες θερμίδες, αυξάνοντας παράλληλα τις πρωτεΐνες.

Η τυροσίνη, το αμινοξύ που κυριολεκτικά ευεργετεί την εγκεφαλική λειτουργία απαντάται στα θαλασσινά, το τόφου (τυρί από γάλα σόγιας), τα όσπρια και τον τόνο.

Μια τονοσαλάτα με φασόλια θα ήταν το ιδανικό μεσημεριανό στο γραφείο ή ένα μαγειρευτό με όσπρια και γαλοπούλα το καλύτερο γεύμα για το παιδί σας αν πρέπει το απόγευμα να μελετήσει σκληρά.

Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμη η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές, καθώς εξαρτάται από το πιο αμινοξύ φτάνει πρώτο στους νευροδιαβιβαστές.

Τις Κυριακές το μεσημέρι, που έχετε τη δυνατότητα να ξεκουραστείτε με το μεσημεριανό ύπνο, φάτε πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα και όλους τους υδατάνθρακες -εάν είναι δυνατόν- πριν από τις πρωτεΐνες. Τις καθημερινές, που πρέπει να δουλέψετε μέχρι το βράδυ, να τρώτε γεύματα πρωτεϊνούχα και βέβαια πρώτα τις πρωτεΐνες (ένα άπαχο κομμάτι κρέας) και μετά τους λιγοστούς υδατάνθρακες (μια πατάτα ατμού).

Τα όσπρια μου, τη τσάντα μου κι ένα ταξί να φύγω…

Εκτός όμως από το δείκτη νοημοσύνης, η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα και τη διάθεση μας.

Αν γνωρίζετε ακριβώς τι σας καθησυχάζει και τι σας δημιουργεί εκνευρισμό-πληροφορία εξαιρετικά χρήσιμη στους managers- μπορείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας και να αποκτήσετε βρετανικό φλέγμα ακόμη και στις πιο δύσκολες των περιστάσεων.

Υδατάνθρακες που καλμάρουν:

Σύνθετοι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όσπρια, ακατέργαστα δημητριακά και φρούτα) μας βοηθούν να χαλαρώσουμε γιατί δεν προκαλούν απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην εκκρίνονται στρεσογόνες ορμόνες.

Υδατάνθρακες που… τσιτώνουν:

Γλυκαντικές ουσίες, όπως αυτές που βρίσκονται στα αναψυκτικά, τα γλάσα και τα ζαχαρωτά μπορούν να μας εκνευρίσουν, γιατί αυξάνουν απότομα την περιεκτικότητα του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια τη ρίχνουν. Αποτέλεσμα της αυξομείωσης της καμπύλης του σακχάρου είναι να πέσει στα τάρταρα και η διάθεση μας, που την ακολουθεί σαν σκιά.

Μεγαλώστε…γερά κι έξυπνα παιδιά:

Είναι αποδεδειγμένο ότι η διατροφή της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση επίδραση στη νοημοσύνη του εμβρύου. Μητέρες των χωρών που βρίσκονται σε ανάπτυξη, αλλά και των κατώτερων κοινωνικών τάξεων στις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες διατρέφονται σχεδόν μόνο με τα απαραίτητα γεννούν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, κάτι που είναι εξαιρετικά…ρατσιστικό και άδικο, καθώς έτσι δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων.

Είναι ακόμη τεκμηριωμένο από ψυχομετρικά τεστ, που γίνονται σε διάφορα χρονολογικά σημεία της ανάπτυξης των παιδιών και μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ότι ο μητρικός θηλασμός αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης.

Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι ο σίδηρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και οι συνέπειες της έλλειψη του στη βρεφική ηλικία που αφορούν στην πνευματική τους ανάπτυξη και το δείκτη νοημοσύνης είναι μη αναστρέψιμες.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε για να γίνει το παιδί σας άριστος μαθητής και μια μικρή διάνοια;

-Ασχοληθείτε με το τι πραγματικά τρώνε τα παιδιά σας και κινητοποιηθείτε ελέγχοντας ακόμη και τα προϊόντα που πωλούνται στις σχολικές καντίνες.

-Αποφύγετε τα τυποποιημένα προϊόντα με πολλούς υδατάνθρακες όπως τα πατατάκια, τα τσουρεκάκια και τις γκοφρέτες και ζητήστε να υπάρχουν φρέσκα φρούτα, μπάρες δημητριακών και άλλα υγιεινά σκευάσματα.

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά της σχολικής ηλικίας να τρώνε ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι με περιορισμένες θερμίδες (από 500 ως 800) και εξισορροπημένη περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτείνες και ελάχιστα λιπαρά.

-Αποφύγετε τα ζυμαρικά με μια πλούσια σάλτσα γιατί θα μειώσει την απόδοση τους στη μελέτη, στέλνοντας περισσότερο αίμα στο στομάχι για να βοηθηθεί η χώνεψη απ’ ότι στον εγκέφαλο.

-Το ιδανικό γεύμα για τα παιδιά είναι ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως με τόνο, ή γαλοπούλα, με μια φέτα μαρούλι, λίγη ντομάτα και μαγιονέζα με λίγα λιπαρά, ένα μπολ σαλάτας, ένα φρούτο κι ένα ποτήρι γάλα.

-Κρατήστε το επιδόρπιο για το βράδυ και δώστε τους το μετά το δείπνο.

Οι έξυπνες βιταμίνες:

Η βιταμίνη Β1 (θιαμίνη), που περιέχεται στο χοιρινό συκώτι, τα δημητριακά, τα όσπρια είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η εξωτερική μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων σε καλή κατάσταση και η καλή λειτουργία των νευρώνων.

Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), που περιέχεται στο μοσχαρίσιο συκώτι, το γάλα και το γιαούρτι είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία του περιφερειακού νευρικού συστήματος.

Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη), που περιέχεται στο βοδινό κρέας, το καλαμπόκι και τα φιστίκια ενισχύει τη μνήμη και βοηθάει τον προσανατολισμό.

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), που περιέχεται στα αυγά, το ζαμπόν, τις πατάτες, τις νιφάδες βρώμης, το κοτόπουλο και την μπανάνα βοηθάει στην δημιουργία νευροδιαβιβαστών.

Η βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) που περιέχεται στο σπανάκι, τη μαγιά μπίρας και το μπρόκολο ενισχύει τη μνήμη και την σωστή λειτουργία του περιφερειακού νευρικού συστήματος.

Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) που περιέχεται στο μοσχαρίσιο συκώτι, τα όστρακα, τα στρείδια και τον τόνο βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Η βιταμίνη C, που περιέχεται στα εσπεριοδοειδή, ευνοεί την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στο αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το γάλα, το αβοκάντο, προστατεύει την εξωτερική μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τροφές για υψηλό IQ:

Αβοκάντο

Μπανάνες

Μοσχάρι

Μαγιά μπίρας

Μπρόκολo

Καστανό ρύζι

Λαχανάκια Βρυξελών

Πεπόνι

Τυρί

Κοτόπουλο

Αυγά

Λαχανικά

Γάλα

Νιφάδες βρώμης

Πορτοκάλι

Φυστικοβούτυρο

Αρακάς

Πατάτες

Πράσινη σαλάτα

Σολομός

Φασόλια σόγιας

Σπανάκι

Τόνος

Γαλοπούλα

Γιαούρτι

Ουσίες και συνήθειες, που βλάπτουν την ευφυΐα:

Αλκοόλ

Χρωστικές τροφίμων

Γλυκαντικές ουσίες

Αναψυκτικά τύπου cola

Αμυλοσιρόπιο

Γλάσο από ζάχαρη

Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα

Υδρογονοποιημένα λιπαρά

Σάκχαρα

Νικοτίνη

Πολυφαγία

Λευκό ψωμί

www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!