Όλο και περισσότερα νοικοκυριά ξοδεύουν για την εξυπηρέτηση των δανείων τους πάνω από το 40% των εισοδημάτων τους, εξέλιξη που μαρτυρά ότι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, επισημαίνει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το ποσοστό των νοικοκυριών για τα οποία το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους υπερβαίνει το 40% του εισοδήματός τους αυξήθηκε κατά 30% τη διετία 2006-2007. Ως εκ τούτου, ως μάννα εξ ουρανού ήλθε λόγω της κρίσης η σημαντική μείωση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, η οποία εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει όσους έχουν λάβει κυρίως στεγαστικά δάνεια.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι το ποσοστό των πελατών των τραπεζών με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αυξήθηκε από 12% σε 16%, γεγονός που συνεπάγεται επιδείνωση της χρηματοοικονομικής πίεσης προς τα ελληνικά νοικοκυριά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας προκύπτει ότι σχεδόν τα μισά «σπίτια» δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις, αν και το ποσοστό αυτών που οφείλει κάποιο δάνειο αυξήθηκε περίπου κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του 2005.
Αυξημένος είναι επίσης και ο λόγος του χρέους των νοικοκυριών προς το εισόδημα, δηλαδή η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών. Επιπλέον, σε υψηλά επίπεδα κινείται η δανειακή επιβάρυνση που προέρχεται κυρίως από μη ενυπόθηκα δάνεια, στα νοικοκυριά του δείγματος που βρίσκονται στο κατώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο, αν και το μερίδιο του χρέους τους προς το συνολικό είναι πολύ περιορισμένο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2007 δείχνουν ότι το μέσο χρέος των νοικοκυριών αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος και της περιουσίας, ιδίως μάλιστα στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων. Την εξεταζόμενη περίοδο οι μέσες οφειλές προς τις τράπεζες ανέρχονταν περίπου σε 30.000 ευρώ, με το μέσο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να διαμορφώνεται σε 51.000 ευρώ και των δανείων καταναλωτικής πίστης σε 9.400 ευρώ.
ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ
Πέμπτη 21 Μαΐου 2009
Στο «κόκκινο» όλο και περισσότερα νοικοκυριά, σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!