Το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1818/2009 απόφασή του απέρριψε αίτηση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο - Μπενάκειο ΕΕΣ που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή αγωγή για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης λόγω του θανάτου ασθενούς που νοσούσε από AIDS...
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ο ασθενής εισήχθη το 1996 αρχικά σε άλλο νοσοκομείο παραπονούμενος για δύσπνοια και γνωστοποιώντας την πάθησή του. Στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύων νοσοκομείο και μπήκε στην παθολογική κλινική στις 2 το πρωί σε βαριά κατάσταση με ρίγος και δυσκολία αναπνοής. Στις 3.45 το βράδυ υπέστη ανακοπή, διασωληνώθηκε αλλά πολύ σύντομα πέθανε.
Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι υπάρχει ευθύνη των νοσοκομείων λόγω μη νόμιμων παραλείψεων για την φροντίδα του επιδικάζοντας ποσό 58.694 ευρώ στη μητέρα του και από 29.347 ευρώ σε καθένα από τα αδέρφια του. Το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ως ορθά αιτιολογημένη, αφού δέχθηκε ότι ο θανών δεν είχε τύχει της προσήκουσας αντιμετώπισης και εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας που απατούσε η φύση της πάθησης και η σοβαρότητα της κατάστασής του.
Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του, ότι ο ασθενής δεν εξετάστηκε από ειδικό γιατρό, αλλά από ειδικευόμενο στην παθολογία που απλά ακολουθούσε τις οδηγίες του απουσιάζοντος επιμελητή, ενώ δεν διενεργήθηκαν αμέσως οι εργαστηριακές και λοιπές ιατρικές εξετάσεις με βάση τα πορίσματα των οποίων θα προσδιοριζόταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή και ενδεχομένως άλλες αναγκαίες κατά την ιατρική επιστήμη πράξεις προς διασφάλιση της επιβίωσής του.
Κρίθηκε επίσης ότι η απαλλαγή στο Ποινικό Δικαστήριο του ειδικευόμενου ιατρού δεν είναι δεσμευτική και δεν επηρεάζει την κρίση για την αγωγή αποζημίωσης. Καταλήγοντας ότι στοιχειοθετείται ευθύνη του νοσοκομείου από τα πραγματικά αυτά περιστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!