Ανυποχώρητος σε ότι αφορά στα συμφέροντα της χώρας του, ακόμη και αν οι αποφάσεις του αποτελέσουν εμπόδιο στη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος τονίζει ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που να είναι "αντίθετη στα συμφέροντά της"...
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα ανακουφίσει την οικονομία της, που βρίσκεται σε ύφεση, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ρήξη" στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το Μάιο 2008 με το ΔΝΤ για μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει ένα πρόγραμμα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο επέτρεψε να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας.
Όμως, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι η κυβέρνησή του σταμάτησε να ζητάει τη βοήθεια του ΔΝΤ επειδή οι απαιτήσεις του είναι υπερβολικά αυστηρές, υπογράμμισε: "δεν μπορούμε να πούμε 'ναι' σε μια συμφωνία αντίθετη προς τα συμφέροντα της χώρας μας".
Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τις απαιτήσεις που διατυπώνονται και αρκέσθηκε να αναφερθεί σε "αιτήματα που μπορεί να έχουν πολιτικές συνέπειες".
"Αν τα αιτήματα περιέχουν πολιτικά στοιχεία, δεν μπορούμε να τα δεχθούμε", υπογράμμισε.
Εξάλλου ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης και των επενδύσεων, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου για περίπου μισό εκατομμύριο ανέργους.
Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις επενδύσεις κυρίως με χαμηλότοκες δημόσιες και ιδιωτικές πιστώσεις με στόχο να αντιμετωπίσει την ανεργία που έχει φτάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2009 το 16,1% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,8 εκατομμύρια ανέργους.
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009
Η τουρκία είναι "καθετη" σε σχέση με το ΔΝΤ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!