Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία

http://www.newsblog.gr/wp-content/uploads/2009/05/phantom1.jpgΈνταση προκαλεί η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανοιχτά του Καστελόριζου...



Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού σε αντίστοιχη απόφαση της Κύπρου να αναθέσει σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων έρευνες για πετρέλαιο.

Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Την Παρασκευή τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο στη Λέσβο και το Αγαθονήσι. Σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει με επιτυχία την όλη κατάσταση, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Σχετικά με το επικείμενο ταξίδι της στην Τουρκία, η κ Μπακογιάννη απάντησε πως έχει αποδεχθεί την σχετική πρόσκληση αλλά έχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα αυτόν τον καιρό γι’ αυτό δια της διπλωματικής οδού θα καθοριστούν οι ημερομηνίες.

www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!