Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Νόμος Γκιουλ για περιορισμό των στρατιωτικών δικαστηρίων

http://www.enet.gr/resources/2009-05/gul-thumb-large.jpg
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέγραψε νόμο που έχει στόχο να ανταποκριθεί η χώρα στα κριτήρια που θέτει η ΕΕ για τον περιορισμό των εξουσιών των στρατιωτικών δικαστηρίων, παρά τις προειδοποιήσεις από τον στρατό ότι μία τέτοια εξέλιξη θα κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ενέκρινε τις νομικές αλλαγές που απαιτούντο ώστε να μπορούν να δικάζονται στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια, σε καιρό ειρήνης και να απαγορεύεται η προσαγωγή πολιτών ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων.

Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν είναι σύμφωνες με την αξίωση της ΕΕ για τον περιορισμό της δικαιοδοσίας των στρατιωτικών δικαστηρίων αυστηρά σε στρατιωτικά θέματα, όπως επισημαίνει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της, και χαρακτηρίζει «επωφελείς» τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Τα τουρκικά ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του στρατεύματος προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και απειλεί να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής δικαιοσύνης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τσεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι «ένα βήμα για τη βελτίωση της Δημοκρατίας» στη χώρα. Ο Τσιτσέκ επισήμανε επίσης ότι ο πρόεδρος Γκιούλ υπέδειξε στην κυβέρνηση να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες του στρατού και να δωθούν νομικές διαβεβαιώσεις ως προς τα καθήκοντα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας του στρατεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!