Μια λεπτή αποστολή, ιδιαίτερα κρίσιμη για τη μεσοπρόθεσμη διαμόρφωση της τάσης στο Χρηματιστήρια, έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες: καλούνται να απελευθερώσουν, με προσεκτικές κινήσεις, ένα μέρος από τη ρευστότητα της αχανούς λίμνης των προθεσμιακών καταθέσεων, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, 114 δις. ευρώ...
Στόχος αυτή την περίοδο είναι, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, να… διώξουν αποταμιευτές από τις καταθέσεις προθεσμίας, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες διαφήμιζαν υψηλές αποδόσεις-κράχτες για να τους προσελκύσουν.
Το ιδανικό σενάριο για τους τραπεζίτες τώρα θα είναι να «καναλιζάρουν» ένα μέρος της ρευστότητας των προθεσμιακών καταθέσεων και να κατευθυνθεί προς το Χρηματιστήριο και μέσω αυτού ένα μέρος της ρευστότητας να επανέλθει στις τράπεζες, αλλά και σε άλλες μεγάλες εισηγμένες, με τις αυξήσεις κεφαλαίου που ήδη προγραμματίζονται με ιδιαίτερη μυστικότητα.
Οι τράπεζες σήμερα δεν χρειάζονται τη ρευστότητα, στον ίδιο βαθμό που την είχαν ανάγκη μέχρι και πριν από λίγους μήνες, όταν είχαν «στερέψει» οι αγορές χρήματος. Σήμερα έχουν συγκεντρώσει 45 δις. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να υπολογίζονται μάλιστα άλλα 20 δις. ευρώ που άντλησαν από την ΕΚΤ με χρηματοδοτήσεις διάρκειας ενός έτους.
Αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι νέα κεφάλαια, τα οποία θα συγκεντρώσουν μέσω του ΧΑ, αλλά και μια σταθερή άνοδο των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο, που θα επιτρέψει σε μεγάλες και μεσαίες εισηγμένες να προωθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και να αντλήσουν νέα κεφάλαια, που κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή δανείων, δηλαδή πάλι στα… σεντούκια των τραπεζών.
Τα στοιχεία της ΤτΕ αποκαλύπτουν πώς συνδέονται οι διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών με τις διακυμάνσεις του υπολοίπου των καταθέσεων προθεσμίας:
- Στα τέλη του 2007, πριν κορυφωθεί η κρίση, οι τράπεζες είχαν συγκεντρώσει καταθέσεις προθεσμίας ύψους σχεδόν 75 δις. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2008, οι καταθέσεις είχαν ξεπεράσει τα 100 δις. ευρώ, για να κλείσει η χρονιά με 109,4 δις. ευρώ «παρκαρισμένα» στην ασφάλεια των προθεσμιακών καταθέσεων. Την ίδια περίοδο, βέβαια, «γκρεμίζονταν» οι δείκτες του Χρηματιστηρίου…
- Στο τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκε το μεγάλο ρεκόρ, με τις καταθέσεις προθεσμίας να φθάνουν τα 114,9 δις. ευρώ. Το αρνητικό ρεκόρ του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ, όχι τυχαία, καταγράφεται αμέσως μετά, δηλαδή τον Μάρτιο.
- Από τον Φεβρουάριο άρχισε και η μεγάλη προσπάθεια των τραπεζιτών να «ξεφορτωθούν» προθεσμιακές καταθέσεις: το μέσο επιτόκιο των νέων, «κλειστών» καταθέσεων μέχρι ένα έτος, που είχε εκτιναχθεί τον Οκτώβριο του 2008 στο 5,37%, έπεσε απότομα τον Φεβρουάριο στο 3,87%, για να «προσγειωθεί» ακόμη χαμηλότερα τον Μάιο, στο 2,58%. Τα σημερινά στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ, μάλιστα, δείχνουν ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας πρωτοστατούν στην προσπάθεια απομάκρυνσης καταθετών, προσφέροντας για μικρά ποσά ετήσια επιτόκια από 0,92%-1,14%.
- Το… κόλπο των τραπεζιτών φαίνεται ότι έπιασε: από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου ως το τέλος Μαΐου είχαν φύγει από την ασφάλεια των προθεσμιακών καταθέσεων 955 εκατ. ευρώ και μέρος αυτών εκτιμάται ότι κατευθύνθηκε και στο ΧΑ, που την ίδια περίοδο ανέκαμψε με αρκετό δυναμισμό. Τελευταία, μάλιστα, άρχισαν να καταγράφονται και αξιοπρόσεκτες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια και δη στα μετοχικά.
Φαίνεται, πάντως, ότι ο φόβος και όχι η πλεονεξία είναι η δύναμη που εξακολουθεί να κινεί τους Έλληνες αποταμιευτές/επενδυτές. Η πτώση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν αρκετά βίαιη και αντανακλά τη σφοδρή επιθυμία των τραπεζιτών να φύγει ρευστότητα προς το ΧΑ. Όμως, οι επενδυτές φαίνεται ότι ικανοποιούνται και με χαμηλότερες αποδόσεις, αλλά πάντως αρκετές για να καλύψουν το μηδενικό, σημερινό πληθωρισμό, από το να ρισκάρουν τα χρήματά τους για μεγαλύτερες αποδόσεις.
Διαπιστώνοντας, ότι ο φόβος είναι ο πιο πειστικός σύμβουλος των επενδυτών σήμερα, οι τραπεζίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ανοχής των επενδυτών στο ρίσκο, το γνωστό risk aversion, κατά τη διεθνή ορολογία. Μάλιστα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να φοβούνται τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των εισηγμένων, οι τραπεζίτες συντόνισαν τις δυνάμεις τους για να πετύχει απόλυτα η αύξηση-κλειδί της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και για να απορροφηθούν οι πιέσεις που φυσιολογικά θα ασκούνταν, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
Αφού πέτυχε και αυτό το εγχείρημα, οι τραπεζίτες μοιάζουν πλέον να εκπέμπουν ένα σαφές μήνυμα στο επενδυτικό κοινό: «τα χρήματά σας θα είναι ασφαλή στο ΧΑ, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν έχετε να περιμένετε πολλά». Αν το μήνυμα αποδειχθεί πειστικό, το ΧΑ έχει να περιμένει πολλές ακόμη «μεταγγίσεις» από τη λίμνη των προθεσμιακών καταθέσεων τους επόμενους μήνες. Αρκετές για να συνεχίσει αδιατάρακτα την ανοδική του πορεία, μέχρι να «καπακώσουν» ξανά τη ρευστότητα οι ίδιες οι τράπεζες και άλλες εισηγμένες, με τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου…
www.sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!