Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Παράπλευρες… διαμαρτυρίες για την Εγνατία στα Γιάννενα.




Τα παράπλευρα έργα της Εγνατίας Οδού στο Λεκανοπέδιο, που προκάλεσαν και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα και αυτό προκαλεί τις εκ νέου διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών.

Τα σημαντικότερα προβλήματα, που ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί, εντοπίζονται στο ανατολικό τμήμα του οδικού άξονα που διατρέχει το Λεκανοπέδιο και αφορούν ουσιαστικά χιλιάδες πολίτες του δεύτερου σε πληθυσμό δήμου του...

νομού Ιωαννίνων που χρησιμοποιούν τους παράπλευρους δρόμους.
Η εταιρία που κατασκεύασε το τμήμα της Εγνατίας προκάλεσε με τα εργοτάξιά της φθορές και ζημιές σε υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι… διατηρούν ακόμη τα προβλήματα. Το αίτημα του δήμου Παμβώτιδας, τον οποίο διατρέχει κάθετα η Εγνατία σε αρκετά δημοτικά διαμερίσματα, βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση και οι λύσεις δεν έχουν δοθεί.

Πριν από 14 μήνες ο δήμαρχος, Βαγγέλης Πήχας, κατά την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στα Γιάννενα, επέδωσε στον Γιώργο Σουφλιά υπόμνημα με τα αιτήματα του δήμου του, που αφορούσαν στην αποκατάσταση των ζημιών στους παράπλευρους δρόμους. Ο σημερινός απολογισμός, όμως, μόνο θετικός δεν είναι για τη δημοτική αρχή Παμβώτιδας, η οποία περιμένει οριστικές λύσεις στα γνωστά –και στους αρμόδιους τοπικούς και κεντρικούς παράγοντες- προβλήματα. «Οι εργασίες για την αποκατάσταση των δρόμων που έχουν υποστεί φθορές και ζημιές δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη», δήλωσε ο κ. Πήχας, εκφράζοντας τη δυσφορία του για την ολιγωρία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και κάθε άλλου αρμόδιου φορέα.

Τέσσερις δρόμοι.
Η δημοτική αρχή αναφέρεται σε τέσσερις συγκεκριμένους δρόμους, από τους οποίους οι δύο βρίσκονται στο Δροσοχώρι και οι άλλοι δύο στη Βασιλική και τους Λογγάδες. Το υπόμνημα του δήμου Παμβώτιδας είχε κοινοποιηθεί και σε όλες τις τοπικές αρχές (Περιφέρεια, Νομαρχία και φυσικά την «Εγνατία Οδός Α.Ε.) και ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Πανοζάχος, είχε καταφερθεί εναντίον του δημάρχου, θεωρώντας ότι τον παρέκαμψε από τη στιγμή που επέδωσε δια ζώσης το υπόμνημα με τα αιτήματα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και δεν είχε ενημερώσει τον ίδιο.

Σύσκεψη.
Η «Εγνατία Α.Ε.» παραδέχεται και επίσημα ότι «κάποιοι δρόμοι έχουν προβλήματα» στην προαναφερθείσα περιοχή. Από την άλλη, όμως, ο υπεύθυνος στο τμήμα Ηπείρου διευκρινίζει πως ήδη έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από κοινού με το δήμο Παμβώτιδας για να γίνουν οι αποκαταστάσεις. «Ότι συναποφασίσαμε με τη δημοτική αρχή για τα έργα θα γίνει», τόνισε στον «Η.Α.» ο Γιάννης Ιωάννου, προσθέτοντας παράλληλα ότι «έχουν γίνει κάποια ελάχιστα» για την αποκατάσταση των οδικών δικτύων της περιοχής.
Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προχθές το μεσημέρι στο δημαρχείο Παμβώτιδας και οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύσεις. Οι όποιες εργασίες, πάντως, θα ξεκινήσουν μετά τον Αύγουστο, καθώς το εργοτάξιο της εταιρίας (ΑΕΓΕΚ) που κατασκεύασε το τμήμα της Εγνατίας στην περιοχή θα κλείσει για 15 περίπου μέρες.

Και συγκέντρωση.
Τα προβλήματα αυτά δεν είναι τα μόνα που προκάλεσε η κατασκευή της Εγνατίας. Στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του δήμου Παμβώτιδας ορισμένες παρεμβάσεις θεωρούνται «επικίνδυνες» από τους κατοίκους του Δροσοχωρίου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ύψος της 4ης επαρχιακής οδού. Οι κάτοικοι –και η δημοτική αρχή- εκτιμούν ότι στην έξοδο «υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων» και κλιμάκιο της «Εγνατίας Α.Ε.» έκανε αυτοψία στο συγκεκριμένο σημείο το πρωί. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι «οι κάτοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί και παλιότερα» και είχαν θέσει ζήτημα καλύτερης ορατότητας.
Η διοίκηση της «Εγνατίας Α.Ε.» εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστική και ταυτόχρονα ενήμερη για το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Το θέμα αυτό που αφορά την είσοδο των αυτοκινήτων στη γέφυρα διευθετήθηκε», επισήμανε ο Γιάννης Ιωάννου, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι τα αιτήματα των κατοίκων είναι πολλά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Είσοδος και έξοδος στο Ελευθεροχώρι.
Μπορεί ο δρόμος προς τα χωριά του Σουλίου να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά οι έξοδοι από την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα είναι έτοιμες. Και οι δύο έξοδοι, που κατασκευάστηκαν περιοχή του Ελευεθεροχωρίου, εξυπηρετούν όσους μέσω της Εγνατίας ταξιδεύουν είτε προς τα χωριά του δήμου Παραμυθιάς (Σαλονίκη, Πετούσι, Πόποβο) είτε προς τα χωριά του δήμου Μολοσσών (Βερενίκη, Λωζιανά, Δοβλά). Σε ό,τι αφορά τις εισόδους στην Εγνατία είναι έτοιμη και λειτουργεί εδώ και καιρό μόνο για όσα αυτοκίνητα κινούνται προς τα Γιάννενα, ενώ μία «άτυπη» είσοδος εξυπηρετεί προς το παρόν όσους από τα προαναφερθέντα χωριά έχουν ως προορισμό την Ηγουμενίτσα.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή το Νοέμβριο του 2008 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε διευκρινίσει πως είσοδος προς τη θεσπρωτική πρωτεύουσα δεν πρόκειται να κατασκευαστεί. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο Ελευθεροχώρι πρόκειται να κατασκευαστεί ο σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ), που θα είναι ο πρώτος μετά την Ηγουμενίτσα.

Πηγή Ηπειρωτικός Αγών

Αναρτήθηκε από epirus-ellas

1 σχόλιο:

  1. Με την παρουσία του Δημάρχου και τη συναίνεσή του για τη σήμανση δόθηκε στη κυκλοφορία η σύνδεση της Παρεγνατίας με τον επαρχιακό δρόμο στο Κουτσελιό στο σημείο μετά τη γέφυρα και δίπλα στον κόμβου εξόδου από Θεσ/νίκη.
    Επειδή η διασταύρωση είναι άκρως επικίνδυνη , κάτι που απευχόμαστε να επαληθευτεί , καλούμε τον επιβλέποντα Δήμαρχο να αλλάξει γνώμη και να μην επιτρέψει την κυκλοφορία έως ότου βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα κάνουν ασφαλή την κυκλοφορία των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με προσοχή να μη μας κάψετε!