Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Στο 1 δις δολάρια το Twitter

http://api.ning.com/files/R-lMgokaLrIjhnQJVdalzMnzEa3H-bHMgC3LiEaNKLXXEzKbAaDb1kto2z*5YnpmyOuOuo5YdJbEqUhsQHHR68sxZxX6ogHz/twitter.jpgΤο Twitter δεν έχει ακόμα παρουσιάσει σημαντικά έσοδα (πολύ περισσότερο δεν έχει εμφανίσει τα παραμικρά κέρδη), παρόλα αυτά κατόρθωσε να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Το όλο και πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μικρο-ιστολογίων (micro-blogging), που έχει ηλικία μόλις τριών ετών, αξιολογείται πλέον από την αγορά στο 1 δισ. δολ...

Οι νεαροί ιδρυτές του φαίνονται αποφασισμένοι –όσο τουλάχιστον μπορούν να «τραβάνε» χρήματα από ιδιώτες επενδυτές- να κρατήσουν την υπηρεσία τους ανεξάρτητη και να μην την προσδέσουν στο άρμα κάποιας μεγάλης εταιρίας.

Το μεγάλο στοίχημα για τους δημιουργούς του Twitter Έβαν Γουίλιαμς και Μπιζ Στόουν, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, είναι πλέον να κατορθώσουν να «γεννήσουν» έσοδα, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επενδυτές τους. Αν και δεν αποκαλύφθηκε το ακριβές ποσό της έξωθεν νέας κεφαλαιακής εισροής, σύμφωνα με τη Wall Street Journal και τους New York Times, εκτιμάται ότι το Τwitter προσέλκυσε περίπου 100 εκατ. δολ. για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του.

Είχε προηγηθεί μια αρχική κεφαλαιακή «ένεση» ύψους 55 εκατ. δολ. και πριν επτά μήνες άλλη μια της τάξης των 35 εκατ. δολ. Τα νέα μερίδια του μετοχικού κεφαλαίου του Twitter πουλήθηκαν σε τρεις ήδη υπάρχοντες μετόχους (τις εταιρίες venture capital Benchmark Capital, Institutional Venture Partners και Spark Capital), καθώς και σε δύο νέους μετόχους (Insight Venture Partners και T.Rowe Price).

Τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν στο Twitter, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, να αγοράσει νέο εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, να βελτιώσει την αξιοπιστία της παροχής των υπηρεσιών του, καθώς επίσης να αυξήσει το προσωπικό του, που τώρα αριθμεί 60 άτομα.

Η νέα συμφωνία με επενδυτές αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του Twitter, μέχρι να μπορεί να δημιουργήσει αρκετά χρήματα για να καλύψει τα έξοδά του, σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αλλά κράτησε την ανωνυμία του.

Η πώληση νέων μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές χαρακτηρίστηκε «έξυπνη κίνηση από το Twitter, επειδή προσφέρει στους δημιουργούς του την άνεση χρόνου για να αξιοποιήσουν εμπορικά την δημοτικότητά του και να επεξεργαστούν ένα επιχειρηματικό σχέδιο», δήλωσε ο επενδυτικός τραπεζίτης Κέν Μάρλιν.

Άλλοι όμως αναλυτές, όπως ο Ρομπ Έντερλε από τη Σίλικον Βάλεϊ, εξέφρασε σκεπτικισμό ότι τα νέα χρήματα θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς απλώς θα μειώσουν την πίεση πάνω στο Twitter επιτέλους να δημιουργήσει έσοδα.

Το Twitter έχει ήδη αρνηθεί περυσινή πρόταση εξαγοράς ύψους 500 εκατ. δολ. από το Facebook, ενώ φημολογείται ότι τόσο η Google όσο και η Microsoft «γυροφέρνουν» το Twitter ευελπιστώντας σε εξαγορά του.

Προς το παρόν, πάντως, είναι σαφές ότι το Twitter θέλει να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει στηριγμένο στις δικές του δυνάμεις (και των λίγων επενδυτών του). Το Twitter έχει περίπου 54 εκατ. χρήστες παγκοσμίως (από μόλις 4 εκατ. πριν ένα χρόνο) που ανταλλάσσουν δωρεάν μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρων.

Ως το 2013, το Twitter, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, φιλοδοξεί να έχει αυξήσει τους χρήστες του στο 1 δισεκατομμύριο! Τα ίδια έγγραφα επίσης προβλέπουν έσοδα 140 εκατ. δολ. για το 2010. Από πού θα προέλθουν όμως αυτά τα χρήματα;

Οι ιδρυτές του έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα των διαφημίσεων, αλλά δεν τις θεωρούν πρώτη προτεραιότητά τους, ενώ δεν αποκλείουν να αρχίσουν να χρεώνουν κάποια συνδρομή σε εταιρικούς χρήστες που χρησιμοποιούν το Twitter για επιχειρηματικούς σκοπούς. Το κοινωνικό δίκτυο επίσης θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στις εταιρίες μάρκετινγκ και ερευνών αγοράς, οι οποίες θέλουν να «αλιεύουν» τις προτιμήσεις των ανθρώπων. Αν όμως η εταιρία τελικά δεν μπορέσει να «γεννήσει» τα αναμενόμενα έσοδα, τότε η αξία της θα υποχωρήσει από το τωρινό 1 δισ. δολ., αλλά εκτιμάται ότι πάλι θα αξίζει ένα σημαντικό ποσό.

Σε κάθε περίπτωση, η κοστολόγηση μιας μη εισηγμένης εταιρίας είναι δύσκολη υπόθεση και το τίμημα συνεχώς ανεβοκατεβαίνει. Το ανταγωνιστικό Facebook, με 300 εκατ. χρήστες και προβλεπόμενα έσοδα 500 εκατ. δολ. το 2009, έχει κοστολογηθεί από 4 έως 15 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!