Τα αρχαιότερα εξελιγμένα πέτρινα εργαλεία -κυρίως τσεκούρια με διπλή κόψη (χειροπελέκεις)- που έχουν ποτέ βρεθεί στην Ευρώπη, είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Μέχρι σήμερα χρονολογούνταν περίπου πριν από 500.000 χρόνια, όμως μια νέα ακριβέστερη εκτίμηση που έγινε σε πέτρινα εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν σε δύο σπήλαια στη νοτιοανατολική Ισπανία, κοντά στη Γρανάδα, ανεβάζει πλέον την ηλικία τους σε 760.000 και 900.000 χρόνια αντίστοιχα (μέχρι τώρα θεωρείτο ότι τα συγκεκριμένα εργαλεία δεν ξεπερνούσαν σε ηλικία τα 200.000 χρόνια)...
Η νέα χρονολόγηση έγινε από τον Γκάρι Σκοτ και τον Λούις Γκίμπερτ του Κέντρου Γεωχρονολόγησης του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης". Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα στοιχεία αποτελούν πρόσθετες ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των ανθρώπων μετανάστευσαν στην Ευρώπη από την Αφρική πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα.
Επίσης θέτουν επί τάπητος ξανά το ερώτημα ποια διαδρομή ακολούθησαν οι πρόγονοί μας. Η μια άποψη είναι ότι αρχικά από την Αφρική έφτασαν στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια κινήθηκαν δυτικά προς την Ευρώπη, ενώ η άλλη πιο "αιρετική" άποψη -που υποστηρίζουν τα νέα ευρήματα - είναι ότι κινήθηκαν αρχικά από την περιοχή του σημερινού Μαρόκου προς το Γιβραλτάρ και την Ισπανία και μετά προς τα βόρεια και τα δυτικά. Σύμφωνα με τον δρα Γκίμπερτ, την εποχή εκείνη το Γιβραλτάρ ήταν ένα εμπόδιο που μπορούσαν να διαβούν οι πρόγονοι του ανθρώπου.
Οι χειροπελέκεις αυτοί με τη διπλή κόψη - που προορίζονταν για άγνωστη χρήση- έχουν συσχετιστεί με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, τον άνθρωπο της Χαιδελβέργης και τον "όρθιο άνθρωπο" (homo erectus). Τα αρχαιότερα στον κόσμο πιο επεξεργασμένα πέτρινα εργαλεία, όπως τσεκούρια με δύο κόψεις και μπαλτάδες, έχουν βρεθεί στην Αφρική και χρονολογούνται πριν περίπου 1,5 εκατ. χρόνια, στην Πρώιμη Πλειστόκαινο γεωλογική περίοδο, ενώ παρόμοια εργαλεία ηλικίας 700.000 ετών έχουν βρεθεί στην Κίνα και το Ισραήλ. Όμως στην Ευρώπη τα παλαιότερα τσεκούρια μέχρι σήμερα, που ανήκουν στη λεγόμενη "Αχελαία" πολιτισμική φάση, δεν ξεπερνούσαν σε παλαιότητα το μισό εκατ. χρόνια.
Οι επιστήμονες πάντα προβληματίζονταν γιατί υπάρχει αυτό το χρονολογικό κενό και γιατί άργησαν τόσο οι πρόγονοι του ανθρώπου στην Ευρώπη να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένα εργαλεία από τις απλές κοφτερές πέτρες που αρχικά χρησιμοποιούσαν. Η νέα χρονολόγηση έρχεται όμως να μειώσει αισθητά την χρονική υστέρηση ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.
Οι αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν την λεγόμενη παλαιομαγνητική χρονολόγηση, που βασίζεται στο γεγονός ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει αντιστραφεί αρκετές φορές στη διάρκεια της ύπαρξης του πλανήτη μας. Αναλύοντας την πολικότητα των μαγνητικών ορυκτών στους βράχους, οι επιστήμονες μπορούν να καθορίσουν πότε σχηματίστηκαν τα πετρώματα. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί στη γύρω περιοχή - στην προκειμένη περίπτωση των σπηλαίων της Ισπανίας, τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά από ένα αρχαίο βαθύπεδο κοντά στις τοποθεσίες ανεύρεσης των πέτρινων εργαλείων- βοηθούν στην ακριβέστερη χρονολόγηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!