Ο αριθμός των ατόμων παγκοσμίως με άνοια -συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ- σχεδόν θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα της άνοιας έχει υποτιμηθεί διεθνώς...
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι γενικά ζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της άνοιας διεθνώς. Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι παγκοσμίως όσοι πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ και παρεμφερείς παθήσεις, από 35,6 εκατ. το 2010 (λίγοι από αυτούς θα έχουν την κατάλληλη θεραπεία), θα φτάσουν τα 65,7 εκατ. το 2030 και τα 115,4 εκατ. το 2050, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".
Η νέα έρευνα, υπό τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας Έκθεσης Αλτσχάιμερ 2009", προβλέπει κατά την επόμενη 20ετία αύξηση των ατόμων με άνοια και Αλτσχάιμερ κατά 44% στη Δυτική Ευρώπη, 63% στη Βόρεια Αμερική, 77% στη Νότια Αμερική, 117% στην Ανατολική Ασία, 107% στη Νότια Ασία, 125% στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Η επιδείνωση των παγκόσμιων προβλέψεων οφείλεται κυρίως στο ότι περισσότεροι άνθρωποι, από ό,τι εκτιμάτο έως τώρα, πάσχουν από άνοια στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ η δημογραφική γήρανση στις πιο πολυπληθείς χώρες (Κίνα, Ινδία κ.α.) παίζει το ρόλο της. Ενώ το 57,7% των ανθρώπων με άνοια το 2010 θα ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 70,5% μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Μ.Πρινς, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους (συνήθως σύζυγοι και παιδιά) που περιποιούνται άτομα με άνοια, επιβαρύνονται ψυχολογικά έχοντας υψηλό επίπεδο στρες, ενώ το ένα τρίτο εμφανίζει κατάθλιψη. Γι' αυτό το λόγο, ο Πρινς έκανε έκκληση να δοθεί μεγαλύτερη σημασία διεθνώς στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της άνοιας, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιβαρύνει τρομερά τα συστήματα υγείας και ασφάλισης. Το 2005, το παγκόσμιο κόστος της άνοιας εκτιμήθηκε από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα στα 315 δισ. δολ. και συνεχώς αυξάνει.
Προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει και να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!