Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ....

Παυσανίας





!!!!ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!

Ο Λακωνικός Νότος ισοφαρίζει την κληρονομιά της Δωρικής λιτότητας με τους αμύθητους θησαυρούς της γης.
Η γεωλογική ζωντάνια των Βοιών αποκαλύπτεται, αναπάντεχα ξαφνιαστικη, με ένα ακόμη σπάνιο φυσικό μνημείο. Το απολιθωμένο φοινικόδασος της παράλιας ζώνης του Άγιου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Ατλάντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο δίκτυο γεωπαρκων της Ευρώπης.
Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγια Μαρίνα , Κόρακας και Σπίθα οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κώδικες της εποχής τους....










Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Ευάγγελου Βελιτζελου, διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας του Ε.Κ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις απολιθωματοφορες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.
Γεωλογικές ταραχές, σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωριδας της περιοχής, εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας.
Η οργανική ύλη δένδρων, φυτών, αλλά και μαλακίων αντικαταστάθηκε μόριο προς μόριο από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου σε μια υπομονετική διαδικασία που συντελέστηκε κάτω από τη θάλασσα.







Ριζικοί κόμβοι και κορμοί που φτάνουν σε διάμετρο το 1 μέτρο και πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων, σώζονται σήμερα σε μεγάλη έκταση της παραλίας του Αγίου Νικολάου και αποτελούν ένα γεωλογικό μουσείο ανυπολόγιστης άξιας που κατακτά τη θέση του ανάμεσα στα διατηρητέα μνημεία της φύσης.
Ο Δήμος Βοιών έχει ήδη δρομολογήσει την προστασία και αξιοποίηση του σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους φορείς της πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!