Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόγραμμα μετάφρασης αρχαίων κειμένων

http://historyofscience.com/G2I/timeline/images/erya.jpgΙσραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει μέχρι τώρα μη αναγνώσιμα αρχαία κείμενα και πιθανώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης τύπου Google για ιστορικά έγγραφα...

Το λογισμικό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο αναγνώρισης χαρακτηριστικών, παρόμοιον με αυτόν που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές υπηρεσίες για να ταυτοποιούν και να συγκρίνουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Το ισραηλινό πρόγραμμα αναγνωρίζει γράμματα, λέξεις και στιλ γραφής, σώζοντας τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους από ατελείωτες ώρες μελέτης κάθε χειρογράφου.

Το λογισμικό μπορεί να αναδημιουργήσει, με υψηλή ακρίβεια, τμήματα των κειμένων που έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου ή πάνω στα οποία κάποιοι γραφείς έγραψαν άλλα κείμενα, επικαλύπτοντας τα αρχικό κείμενο.

«Όσα περισσότερα κείμενα το πρόγραμμα αναλύει, τόσο πιο έξυπνο και ακριβές γίνεται», δήλωσε ο Ιτέι Μπαρ-Γιοσέφ, ένας από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ.

Το λογισμικό, που αναλύει ψηφιακά αντίγραφα των αρχαίων κειμένων, μπορεί ακόμα και να «γεμίσει τα κενά», δηλαδή να συμπληρώσει χαρακτήρες που είναι δυσανάγνωστοι, σπιλωμένοι, ξεθωριασμένοι κλπ.

Το πρόγραμμα αναλύει κυρίως αρχαία εβραϊκά κείμενα, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κείμενα άλλων γλωσσών, σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

Ένα πρόγραμμα για όλους τους ερευνητές αναμένεται να είναι έτοιμο σε μια διετία, όπως είπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!