Έκκληση στους ηγέτες του κόσμου «να βρουν μια συμβιβαστική λύση» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απηύθυνε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την ώρα που το πέπλο μιας πιθανής αποτυχίας καλύπτει τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.
«Ο χρόνος πιέζει. Δεν είναι ώρα να κάνουμε κριτική, κάθε χώρα πρέπει να λάβει μέρος στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ. |
«Ο χρόνος πιέζει. Δεν είναι ώρα να κάνουμε κριτική, κάθε χώρα πρέπει να λάβει μέρος στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας.
Οι αφρικανικές χώρες, που είχαν αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις της συνόδου, επέστρεψαν το απόγευμα και οι συνομιλίες ξεκίνησαν, αφού η Δανή πρόεδρος Κόνι Χέντεγκααρντ διαβεβαίωσε τους Αφρικανούς εκπροσώπους ότι ένα μέρος των εργασιών θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Η Χέντεγκααρντ «υποσχέθηκε ότι θα έχουμε δύο αποφάσεις στην τελική συμφωνία, μία για το Πρωτόκολλο του Κιότο και ακόμα μία για τη διάσκεψη» του κλίματος του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Ετιέν Μασάρ Μακάγκα, εκπρόσωπος της Γκαμπόν.
Στο μεταξύ, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα έχουν από τις χειρότερες αποδόσεις στην προστασία κατά των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο της Climate Change Performance που συντάσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια από τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Germanwatch και την ευρωπαϊκή, μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Network(CAN), συγκρίνοντας 57 βιομηχανικές χώρες και οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Βραζιλία, η Βρετανία και η Σουηδία βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη των χωρών που έχουν κάνει τις περισσότερες προσπάθειες την τρέχουσα χρονιά. Από τις ευρωπαϊκές χώρες η απόδοση της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Κύπρου και του Λουξεμβούργου κρίθηκε «πολύ κακή», ενώ η Σουηδία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονταν στις 10 πρώτες θέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!