Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρούμε εξωγήινους

Οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε ζωή σε άλλους κόσμους είναι σήμερα περισσότερες παρά ποτέ, λέει κορυφαίος αστρονόμος της Βρετανίας.
 
«Ο εντοπισμός εξωγήινης ζωής και οι συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία» είναι ο τίτλος της διήμερης συνάντησης που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, καθώς και εκπροσώπων της αμερικανικής ΝΑSΑ, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΕSΑ) και του Γραφείου του ΟΗΕ για Υποθέσεις του Εξώτερου Διαστήματος.
Η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα αλλάξει την ανθρωπότητα τόνισε στο ΒΒC ο λόρδος Ριζ, βασιλικός αστρονόμος και πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίο οι πιθανότητες να την εντοπίσουμε είναι τώρα περισσότερες παρά ποτέ. «Υποψιάζομαι ότι μπορεί να υπάρχουν εκεί έξω ζωή και ευφυΐα σε μορφές που δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Και μπορεί φυσικά να υπάρχουν μορφές ευφυΐας πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, τόσο όσο απέχουμε εμείς από τον χιμπαντζή», δήλωσε.
Ο καθηγητής Πολ Ντέιβις, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξουμε ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή είναι να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία από τη Γη. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι ο ΕΤ μάς στέλνει μηνύματα και να υιοθετήσουμε νέα προσέγγιση», τόνισε μιλώντας στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Πιστεύει πως πρέπει να επικεντρώσουμε στις ερήμους, σε ηφαιστειογενείς σχισμές του εδάφους, σε κορεσμένες από αλάτι λίμνες, δηλαδή σε τόπους όπου η συνηθισμένη ζωή πασχίζει για να επιβιώσει, ώστε να βρούμε «αλλόκοτους» μικροοργανισμούς μιας «σκιώδους βιόσφαιρας».
 Η Φελίσα Γούλφι-Σάιμον του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ διεξάγει έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή, εξετάζοντας την πιθανότητα το αρσενικό, το οποίο υπάρχει σε τόπους μολυσμένους όπως η Λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, να υποστηρίζει μορφές ζωής με τον ίδιο τρόπο που άλλες μορφές ζωής χρησιμοποιούν τον φώσφορο.

Ο Ντάγκλας Βέικοτς, ένας από τους διευθυντές του Ινστιτούτου για την αναζήτηση εξωγήινης ευφυΐας (SΕΤΙ) στην Καλιφόρνια, πιστεύει πως πρέπει να αρχίσουμε να στέλνουμε τακτικά σήματα στο Διάστημα. Το ίδιο εκτιμά ότι πρέπει να γίνει και ο Ρώσος επιστήμονας Αλεξάντρ Ζαΐτσεφ, άλλοι όμως πιστεύουν πως αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ο δρ Μάρεκ Κούκουλα, αστρονόμος στο Βασιλικό Παρατηρητήριο στο Γκρίνουιτς, προειδοποιεί πως το να διαφημίσουμε την παρουσία μας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. «Μας αρέσει να υποθέτουμε πως, αν υπάρχει εκεί έξω ευφυής ζωή, είναι σοφή και καλόβουλη. Ωστόσο οι συνέπειες της επαφής μπορεί να μην είναι αυτές που ελπίζουμε», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!