Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Βουλή: Ανοίγει η αυλαία για τις Εξεταστικές Επιτροπές





Την ερχόμενη εβδομάδα, ανοίγει η αυλαία για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να στρέφεται στις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου και της Siemens


Τη δευτέρα 25 Ιανουαρίου το απόγευμα, θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ενώ την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ανάλογη συζήτηση και θα ληφθεί απόφαση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση της Siemens.


Για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα της Βουλής και, κατά συνέπεια, θεωρείται βέβαιη η έγκρισή τους. Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, οι δύο Επιτροπές θα συνεδριάζουν παράλληλα και θα έχουν χρονικό όριο έξι εβδομάδων, προκειμένου να διερευνήσουν τις δύο υποθέσεις και να καταλήξουν στα πορίσματά τους.


Για την αποδοχή των προτάσεων, απαιτείται πλειοψηφία που να μην είναι μικρότερη των 120 βουλευτών, ύστερα από φανερή ψηφοφορία.


Οι Επιτροπές αναμένεται να αποτελούνται από 21 ή 19 βουλευτές, αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είχε απασχολήσει Εξεταστική Επιτροπή και της προηγούμενης Βουλής, ενώ αντίθετα η υπόθεση της Siemens διερευνάται για πρώτη φορά από το κοινοβούλιο.


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο Εξεταστικών Επιτροπών, θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία για τις υπόλοιπες τρεις υποθέσεις που αφορούν τα ομόλογα, την αγορά της Γερμανός από την Cosmote και το Χρηματιστήριο. Εκτιμάται ότι οι εργασίες και αυτών των Επιτροπών θα ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου, τον Ιούνιο.


Για τη Siemens, το ΠΑΣΟΚ προτείνει «να διερευνηθεί η υπόθεση στο σύνολό της, να πληροφορηθούν η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν και να διατυπωθούν προτάσεις για τις ανάγκες εγγυήσεις διαφάνειας».


Κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι απέτρεψε την έρευνα για την περίοδο μετά το 2004 που αφορά τις δικές της κυβερνήσεις, συγκάλυψε τις ευθύνες που αφορούσαν τον πολιτικό της χώρο, έδωσε τη δυνατότητα σε πρόσωπα - «κλειδιά» να διαφύγουν στο εξωτερικό, ότι ουσιαστικά κατήργησε την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μόλις πληροφορήθηκε ότι ερευνούσε ύποπτους λογαριασμούς στελεχών και συνεργατών της Siemens.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!