Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μειώσεις μισθών, επιδομάτων , περικοπές παντού..... Μεγάλες αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους !!!

 
Που είναι τα λεφτά που έλεγαν προεκλογικά στο ΠΑΣΟΚ ;
Η μείωση των μηνιαίων μισθών μπορεί να φτάσει και τα 400 ευρώ, αφού τα επιδόματα θα έχουν απώλειες από 4% έως 25%, ενώ εξετάζεται και το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες. Ενω εχει αποφασιστεί η περικοπή κατα  10% για το σύνολο του ποσού που δαπανάται για επιδόματα.

Αναλυτικά, περίπου 18.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 22.000 γιατροί και 110.000 εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αναδρομική ισχύ των ρυθμίσεων από την 1η Ιανουαρίου.
Μείωση αποδοχών έως και 400 ευρώ τον μήνα φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης για ψαλίδι 10%, κατά μέσον όρο, στο κονδύλι των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε μειώσεις από 3% στα χαμηλά έως και 25% στα υψηλά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών.
Έτσι, από τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να εφαρμοστεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να συμψηφιστούν οι μειώσεις που σωρευτικά θα υπερβαίνουν και τα 1.500 ευρώ για όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα εξαιτίας της αναδρομικότητας.

Η μείωση διευρύνεται και από την απόφαση της κυβέρνησης για αναδρομική εφαρμογή των φοροαλλαγών από την 1η Ιανουαρίου, στις οποίες μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Μέχρι σήμερα, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φορολογούνταν με ειδικό τρόπο, αυτοτελώς και με συντελεστές από 5% έως και 20%. Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση τα επιδόματα θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα, επομένως με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 40% (αν δεν υπάρξει αύξηση του ανώτατου συντελεστή).

Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα οδηγήσει σε μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσία λαμβάνει κάθε μήνα καθαρά μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνηση ς. Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από τη μείωση του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ. «Οι εφοριακοί αποδέχονται κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και ανέχονται το πάγωμα μισθών, αλλά από εκεί και πέρα ό,τι εξαγγέλλεται είναι βάρβαρο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εφοριακών, Γ. Γρίβας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!