Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σαρκοφάγος 3.000 ετών θα επιστραφεί στην Αίγυπτο απο τις ΗΠΑ

Μια ζωγραφισμένη σαρκοφάγος 3.000 ετών η οποία είχε βγεί λαθραία από την Αίγυπτο για περισσότερο από έναν αιώνα αναμένεται να πάρει το δρόμο της επιστροφής, καθώς εντοπίστηκε από αμερικανούς τελωνειακούς επιθεωρητές κατά τη μεταφορά της, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού.

Η σαρκοφάγος, η οποία περιγράφεται ως ένα από τα "πιο όμορφα ζωγραφισμένα" έργα που έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο, κατασχέθηκε από τους τελωνειακούς υπαλλήλους την ώρα που έφτασε στο αεροδρόμιο της Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2008, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ένας έμπορος αρχαιοτήτων που ονομάζεται Φέλιξ Σερέρα δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η σαρκοφάγος του ανήκει, δημιουργώντας υποψίες στους υπαλλήλους για τη λαθραία διακίνηση της. Έρευνα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) έδειξε ότι η σαρκοφάγος είχε εξαχθεί λαθραία από την Αίγυπτο το 1884 και είχε εκτεθεί στη Μαδρίτη το 2007. Η Αίγυπτος ζήτησε την επιστροφή της το 2009.

Η σαρκοφάγος, ο παραλήπτης της οποίας έχει αναγνωριστεί ως "Imsey", είναι ζωγραφισμένη με εικόνες και θρησκευτικές επιγραφές που σημαινουν τη βοήθεια προς την ψυχή στο ταξίδι της στη μεταθάνατο ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!