Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το πιο ακριβές ρολόι στον κόσμο«Χάνει» μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια

Ένα οπτικό ρολόι το οποίο αν είχε αρχίσει να χτυπάει κατά τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, θα είχε χάσει μέχρι σήμερα γύρω στα τέσσερα δευτερόλεπτα, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το ρολόι, που είναι αναμφισβήτητα πλέον το πιο ακριβές στον κόσμο, χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισ. χρόνια. Αποτελεί δημιούργημα των φυσικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης στο ίδιο Ινστιτούτο και το ρολόι εκείνο έχανε 1,7 δευτερόλεπτα κάθε 1,7 δισ. χρόνια.

Για να δημιουργηθεί το νέο ρολόι, που έχει υπερδιπλάσια ακρίβεια από τον προκάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ κι ένα ιόν αλουμινίου (με τη βοήθεια ενός ιόντος μαγνησίου), που πάλλεται ταχύτερα από τα παραδοσιακά ατομικά ρολόγια καισίου, αλλά και από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο βασιζόταν στις δονήσεις ενός ατόμου υδραργύρου.

Το επίτευγμα παρουσιάστηκε στο περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters”, σύμφωνα με το Physics World και τη βρετανική «Τέλεγκραφ». Οι ερευνητές, υπό τον Τζέημς Τσου, ανέφεραν ότι, εκτός από την μέτρηση του χρόνου, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως στους δορυφόρους, βοηθώντας στη βελτίωση του εντοπισμού αντικειμένων μέσω GPS σε ακτίνα ενός μέτρου πάνω στην επιφάνεια της Γης, έναντι δέκα μέτρων με την υπάρχουσα τεχνολογία.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!