Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Συμβάσεις και πριν από το 89 θα εξετάσει η Εξεταστική για τη Siemens

Με συναινετική διάθεση συνεδρίασε για πρώτη φορά η εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση Siemens και εξελέγησαν ως πρόεδρος ο Σήφης Βαλυράκης (με 11 ψήφους), αντιπρόεδρος ο Γιώργος Νικητιάδης (με 12 ψήφους) και γραμματέας η Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη (με 11 ψήφους).

Οι αποφάσεις, όπως έγινε γνωστό από όλες τις πτέρυγες ήσαν ομόφωνες. Αποφασίστηκε να ζητηθούν όλες οι συμβάσεις που υπέγραψε η Siemens με το Δημόσιο και νομικά πρόσωπα (όπως ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Προαστιακό, ασφάλεια ολυμπιακών αγώνων) σε βάθος χρόνου ακόμη και πριν το 1989.

Στην ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Τζαβάρας τόνισε ότι η έρευνα θα πάει και πιο πίσω, αφού ήδη από το 1985 υπάρχει εμπλοκή της γερμανικής εταιρίας στις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ.

Εκτός αυτού θα σταλεί επιστολή σε όλα τα υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς να δώσουν λίστες με συμβάσεις που τυχόν έχουν συνάψει με τη γερμανική εταιρεία.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον περσινό Μάιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Κατεπειγόντως απόψε το βράδυ, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής κος Βαλυράκης, θα αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτημα αποστολής στη Βουλή των έξι δικογραφιών που έχουν σχηματισθεί για την υπόθεση Siemens με προτεραιότητα στα έγγραφα που απεικονίζουν διαδρομές του "μαύρου χρήματος" προς πολιτικά πρόσωπα με βάση τον εσωτερικό έλεγχο της ίδιας της εταιρείας.

Ακόμη θα ζητηθεί η δικογραφία για την πειθαρχική και ποινική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης Νίκου Ζαγοριανού καθώς και τα εντάλματα του ιδίου για τους δύο βασικούς μάρτυρες και εμπλεκόμενους που διέφυγαν στο εξωτερικό (Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα), οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και οι αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων.

Πέραν αυτών η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τις δικονομικές προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξέταση του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου ακόμη και με μετάβαση κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία. Να ζητηθούν επίσης όσα στοιχεία διαθέτουν η γερμανική και η ελβετική δικαιοσύνη καθώς και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας DEBEVOISE.

Η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει συζήτηση για την κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων, ο οποίος κατά ομόφωνη και πάλι γνώμη θα μείνει ανοιχτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!