Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕ ΚΟΝΤΡΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

Με διαδικαστικές κόντρες ξεκίνησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με την ΝΔ να ζητά την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία να απαντά, αμφισβητώντας το δικαίωμα συμμετοχής του επικεφαλής της ομάδας βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια...

Τα ερωτήματα θα τεθούν υπόψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ύστερα από σχετική απόφαση που ελήφθη, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και με εκπεφρασμένη την αντίθεση στην παραπομπή, εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό».

Σύμφωνα με τη ΝΔ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αρ. Λαφαζάνης και Δημ. Παπουτσής, εξετάστηκαν ως μάρτυρες από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση αποχής από τα καθήκοντά τους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαιρεθούν.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος θεώρησε διακριτές την νομική και την πολιτική προσέγγιση και αναγνώρισε το νομικό περιεχόμενο της ένστασης. «Οι δύο συνάδελφοι θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν την εξαίρεσή τους», είπε.

«Δεν αποτελεί κώλυμα το να γνωρίζει κανείς μια υπόθεση, για να συμμετάσχει σε μια Εξεταστική Επιτροπή. Η ένσταση Δένδια έχει να κάνει προφανώς με την τιμωρία μου, που θέλησα να συμβάλω στην αποκάλυψη του σκανδάλου», τόνισε ο Δημ. Παπουτσής, ενώ ο Αργύρης Λαφαζάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή των δύο βουλευτών. Εμείς καταθέσαμε μαρτυρία στην Βουλή - και όχι στη Δικαιοσύνη. Δεν πήραμε θέση. Αν θεωρηθεί πως λειτουργούμε ως δικαστήριο, ούτε πρακτικά θα έπρεπε να εκδίνονται κάθε δύο ώρες, ούτε θα έπρεπε ο κ. Δένδιας, που έχει εκφράσει άποψη ως υπουργός και μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, να συμμετέχει στην Επιτροπή. Εφόσον ζητά την εξαίρεσή μας, ζητώ και την εξαίρεση του κ. Δένδια».

Aπαντώντας στις βολές του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι, «Πίστευα ότι πρόκειται περί σφάλματος. Τώρα, ίσως σε ορισμένους να έχει εισέλθει η αντίληψη ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με προκατασκευασμένη άποψη και αντιλήψεις και με την θέληση να επιβάλουν στην Επιτροπή τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις τους».

Κατόπιν της σχετικής ψηφοφορίας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για χρήση της νομικής συμβουλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, έγινε αποδεκτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!