Ευθύνες αποδίδει για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η αρμόδια Ανεξάρτητη Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας εστάλη τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών στον πρόεδρο της Βουλής, για να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίζει η Επιτροπή, στο πόρισμά της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, είναι η χαμηλή ποιότητα των στοιχείων της ΕΣΥΕ, η κακή οργάνωση και οι «διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις».
Η Επιτροπή καταγράφει τα μεγάλα προβλήματα παραγωγής και δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων και καταθέτει προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις, τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα αποτελέσουν τη βάση ενός Προγράμματος Δράσης, που θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με την Eurostat, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της.
Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat είπε νωρίτερα φέτος ότι δεν μπορεί να επικυρώσει τα στοιχεία του 2008, καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός αναπάντητων ερωτημάτων σε τομείς όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη των νοσοκομείων και οι συναλλαγές μεταξύ της κυβέρνησης και των κρατικών εταιριών.
Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ύπαρξη των προβλημάτων αυτών, αναφέροντας στο πόρισμά της ότι πολλά από τα προβλήματα στην συλλογή, επεξεργασία και αποστολή στοιχείων στην ΕΕ, συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού δημόσιου τομέα και ειδικότερα με την έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης, σε πολλά επίπεδα της κρατικής δομής.
Αναφέρει επίσης ότι εκτός από τα μεθοδολογικά προβλήματα και αυτά της έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού σε ορισμένες υπηρεσίες, υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στην δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Κατά καιρούς, με εντολή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αναστέλλεται ή καθυστερεί η δημοσίευση του μηνιαίου εντύπου που προαναφέρθηκε, κατά παράβαση της συμφωνίας με το ΔΝΤ».
Θα υπάρξει τιμωρία των υπευθύνων;
Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στις επανειλλημμένες ερωτήσεις για το αν θα αποδοθούν ευθύνες και αν θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, είναι κάθε φορά ότι αυτό είναι κάτι που θα εξετάσει και θα αποφασίσει η Βουλή.
«Η Βουλή θα αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αφού προηγουμένως κατατεθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τη δημοσιονομική κατάσταση» σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο Γ.Παπακωνσταντίνου.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής ερωτηθείς παλαιότερα εάν θα υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, είχε δηλώσει: «όταν θα υπάρξει το πόρισμα θα δούμε και την πορεία που θα διαγράψουμε, αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας και καταμερισμός ευθυνών όπου και σε όποιον υπάρχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!