Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΣΕΦ.

SAMARAS2.jpg

Σαμαράς: Ωρα μεγάλων ανατροπών

«Την Ελλάδα και τη Ν.Δ. της ελπίδας» υποσχέθηκε να επαναφέρει σε χώρα και κόμμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς από βήματος ΣΕΦ (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), κηρύσσοντας και επισήμως τον προσυνεδριακό διάλογο που θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στο 8ο Τακτικό της Συνέδριο τον Ιούνιο. Στην πανηγυρικού χαρακτήρα σημερινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αποφύγει να απευθυνθεί αποκλειστικά στο στενό κομματικό του πυρήνα, εξαντλώντας την ομιλία του σε ζητήματα εσωκομματικού ενδιαφέροντος. Αντιθέτως επιλέγει να «ανοίξει» το ακροατήριό του καλώντας σύσσωμους τους Ελληνες πολίτες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της αντιπολιτευτικής ατζέντας: «Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία και καλεί όλους τους πολίτες να διαμορφώσουμε μαζί μια νέα κοινωνική συμμαχία. Για να οικοδομήσουμε μια νέα πολιτική ηγεμονία έξω από στεγανά και διαχωριστικές γραμμές» είπε ο Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας:

«Η βαθύτατη κρίση που διανύουμε σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης περιόδου για την Ελλάδα» δεδομένου ότι «ήρθε η ώρα των μεγάλων ανατροπών. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε, από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Εξάντλησε τα όριά του».
Με τον τρόπο αυτό άλλωστε θα επιχειρήσει να σφραγίσει και τα στόματα όσων χλεύασαν τη Ν.Δ. -εντός και εκτός μαντριού- για την χρονική στιγμή που επέλεξε να πραγματοποιήσει το Συνέδριό της με το επιχείρημα: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς θα ασχολούμαστε με... την επανίδρυση της Ν.Δ.;». Εις εξ αυτών άλλωστε που διαφώνησε ανοιχτά με τη χρονική συγκυρία της προσυνεδριακής διαδικασίας είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής σε ευρύ δημοσιογραφικό πηγαδάκι εξέφρασε σχετικό προβληματισμό.

Επ' αυτού απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προσωπικα στον Γιώργο Παπανδρέου για να «εφαρμόσει άμεσα τα 23 αναπτυξιακά μέτρα που του πρότεινε η Νέα Δημοκρατία. Μέτρα τα οποία έχουν ελάχιστο ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος», τονίζοντας μάλιστα ότι «οφείλει» να το κάνει. Συνεπής στην άποψή του ότι «οικονομία» σημαίνει πρωτίστως «ψυχολογία», ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται μεν να σκιαγραφήσει με τα μελανότερα των χρωμάτων τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, διατυπώνοντας δε τη βεβαιότητα ότι από την κρίση αυτή η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εξέλθει δυνατότερη από ό,τι ήταν πριν αρχίσει την περιδίνηση στους τυφώνες της διεθνούς οικονομικής αναταραχής.

«Ζούμε τη βαθύτερη κρίση των τελευταίων 50 ετών. Θα την περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες αν ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, ξαναβρούμε το κουράγιο μας, ικανοποιήσουμε το φιλότιμο του Ελληνα». Προσθέτοντας, ωστόσο: «Η κρίση, όμως, είναι και μια ευκαιρία για αυτογνωσία και αφύπνιση. Μη φοβάστε μια χώρα που αφυπνίζεται. Η Ελλάδα έχει μέλλον. Εχουμε βρει πάλι το δρόμο μας κι έχουμε επιβιώσει και σε πολύ χειρότερες κρίσεις». Αδήριτη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, sine qua non αποτελούν για τον πρόεδρο της Ν.Δ.: 1) Να «απαλλαγεί η κυβέρνηση από τον πανικό που τη διακατέχει και να αποφασίσει να κυβερνήσει για το καλό του τόπου». 2) Πρέπει να βρεθούν λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, για να αποτραπεί η μονομερής προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε τη μετωπική σύγκρουση με την κυβερνώσα παράταξη, σε ένδειξη σοβαρότητας για τις κρίσιμες στιγμές που διανύει ο τόπος, καταδεικνύοντας όμως με σαφήνεια ότι η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του στο εξής θα σκληρύνει και δη σημείο προς σημείο. Για το λόγο τούτο άλλωστε ναι μεν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επαναλάβει τον όρο «ακυβερνησία» που είχε επιλέξει προ μηνός να χρησιμοποιήσει αποτιμώντας τις πρώτες 100 ημέρες του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αλλά θα εγκαλέσει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για πανικόβλητη συμπεριφορά που οδηγεί σε παλινωδίες και αδράνεια.

Στοιχεία δύο για τα οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. οδηγήθηκε στην απόφαση μερικής άρσης της συναινετικής του διάθεσης προς την κυβέρνηση, κλείνοντας ουσιαστικά -καίτοι διακριτικά- το μάτι σε όσα στελέχη του γκρίνιαζαν επί καιρώ για το «ναι σε όλα» που έλεγε αρχικά η Ρηγίλλης στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Επ' αυτού, με ικανοποίηση αναμένεται να ακούσουν αρκετά στελέχη του τον Αντώνη Σαμαρά να «οριοθετεί» και να ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της γαλάζιας συναίνεσης, λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία δεν προσφέρει δεκανίκι στην κυβέρνηση. Προσφέρει στήριξη στην πατρίδα», αλλά «η κυβέρνηση δεν μπορεί να σύρεται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις».

Αναφορικά πάντως με τα του οίκου του, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κινηθηξκε στον προ εκλογής του στην προεδρία άξονα. Δηλαδη επιτεθηκε στους «μηχανισμούς», τις «παρέες» και τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτών και κόμματος, αποχαιρετώντας τα οριστικά: «Τελειώσανε τα κόμματα των μηχανισμών. Τα κόμματα της κάθε λογής παρέας», ενώ «τέλος» θα βάλει και «στα κόμματα των παραγόντων και των διαμεσολαβητών, μεταξύ εξουσίας και πολιτών». Προς επίρρωση τούτου ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκοπεύει να υπενθυμίσει στο ακροατήριό του ότι «τα κόμματα δεν είναι ιδιοκτήτες κανενός. Είναι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος».

Εκτενή αναφορά επίσης πραγματοποιήσε ο Αντώνης Σαμαράς και στη «Νέα Μεταπολίτευση» που εκτιμά ότι έχει ήδη ξεκινήσει για τον τόπο σχετίζοντας την άρρηκτα με τη θέση της Ν.Δ. στο μέλλον: «Από το παλιό και το φθαρμένο γεννιέται το καινούργιο για τον τόπο. Αρχίζει η Νέα Μεταπολίτευση» θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά ο ένοικος της Ρηγίλλης εξηγώντας: «Στη δημιουργία της Νέας Μεταπολίτευσης πρωταγωνιστεί η νέα... Νέα Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!