Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

«Μίλησαν» με ασθενή - φυτό

 
Με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου οι επιστήμονες διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι ένας 29χρονος με βαρύ τραύμα στο κρανίο από το 2003 μπορούσε να σκέφτεται απλές απαντήσεις του τύπου «ναι» και «όχι»
   

Μία επαναστατική συσκευή «επικοινωνίας» με ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση «φυτού» εφηύραν ερευνητές του Κέιμπριτζ της Βρετανίας, αποδεικνύοντας πως ένα μικρό ποσοστό των νευροφυτικών ασθενών, οι οποίοι θεωρούνται γενικά ανίκανοι να σκεφτούν και να επικοινωνήσουν, στην πραγματικότητα έχει κάποιου είδους συνείδηση και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον.

Στα άδυτα του εγκεφάλου εισχώρησαν οι ερευνητές του Κέιμπριτζ. Η έρευνά τους οδηγεί τώρα σε επαναξιολόγηση των ασθενών που είναι σε κατάσταση «φυτού» (φωτογραφία αρχείου)
Στα άδυτα του εγκεφάλου εισχώρησαν οι ερευνητές του Κέιμπριτζ. Η έρευνά τους οδηγεί τώρα σε επαναξιολόγηση των ασθενών που είναι σε κατάσταση «φυτού»

Το επίτευγμα των ερευνητών αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Ιατρικής και ανοίγει νέους δρόμους στη φροντίδα των ασθενών που νοσηλεύονται σε νευροφυτική κατάσταση.

Βρετανοί και Βέλγοι ερευνητές (στην έρευνα συμμετείχε εκτός από το Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο) χρησιμοποίησαν μία συσκευή απεικόνισης του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο (μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού - FMRI) και έδειξαν ότι ένας 29χρονος Βέλγος, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρό τραύμα στο κρανίο σε αυτοκινητικό ατύχημα το 2003, μπορούσε να σκέφτεται απαντήσεις του τύπου «ναι» και «όχι» σε ερωτήσεις που του έκαναν οι γιατροί (όπως π.χ. «το όνομα του πατέρα σου είναι Τόμας;), αλλάζοντας με τη θέλησή του την εγκεφαλική δραστηριότητά του.

Χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του, ο ασθενής κατάφερε να μιλήσει για πρώτη φορά με τους γιατρούς του! Οι ερευνητές δεν έκρυψαν την έκπληξή τους από τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον ασθενή.

«Μπορούσε να επικοινωνήσει σωστά στις ερωτήσεις που του κάναμε, αλλάζοντας απλώς τις σκέψεις του», δήλωσε ο υπεύθυνος νευροεπιστήμονας Αντριαν Οουεν του Συμβουλίου Ιατρικής Ερευνας του Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

«Οχι μόνο η έρευνά μας έδειξε ότι ο ασθενής δεν ήταν σε κατάσταση «φυτού» αλλά το σημαντικότερο, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνήσει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο», προσέθεσε.

Εκπληξη
Η έρευνα, που διήρκεσε τρία χρόνια, δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 54 περιπτώσεις ασθενών που είχαν χαρακτηριστεί «φυτά» και διαπίστωσαν μέσω της τομογραφίας ότι τρεις από αυτούς έδειχναν σημάδια επίγνωσης.

Οι ίδιοι ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα βελτιώσουν την τεχνική, ώστε πέρα από τα απλά «ναι» και «όχι» μερικοί τουλάχιστον από τους ασθενείς να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να αποκτούν έναν υποτυπώδη έλεγχο στο περιβάλλον τους, αυξάνοντας έστω και οριακά την ποιότητα ζωής τους.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της βελγικής ερευνητικής ομάδας, Στίβεν Λόρις, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε με τους γιατρούς και με νομικούς ειδικούς το τι πρόκειται να κάνουμε από εδώ και πέρα».

Ειδικοί:
Επανεξέταση των αρρώστων

Για πρώτη φορά, η μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού δοκιμάστηκε σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να μιλήσουν και να κινηθούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αποτέλεσμα της ανωτέρω έρευνας δείχνει ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν πολλές περιπτώσεις ασθενών σε κατάσταση «φυτού» (μοιάζει με κώμα, αλλά δεν είναι, καθώς στην κατάσταση «φυτού» οι ασθενείς είναι ξύπνιοι, αλλά δεν έχουν επίγνωση λόγω σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης), προκειμένου να αλλάξει στο μέλλον ο τρόπος ιατρικής φροντίδας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!