Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Τρεις Εξεταστικές, έξι «γραμμές»

Στο πλαίσιο της πόλωσης του πολιτικού κλίματος που προωθεί τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ εντάσσεται η απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να καταθέσει δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση, χθες, του κ. Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική στην οικονομία, αφού έκανε λόγο για «κραυγαλέα μεθόδευση» διερωτήθηκε: «Γιατί ο πρωθυπουργός φοβάται το χρονικό διάστημα προ του 2004; Μήπως γιατί ήταν κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη και συνυπέγραφε αποφάσεις για την οικονομία;»

Αλλο ο Κ. Καραμανλής και άλλο οι υπουργοί των κυβερνήσεών του. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η στάση της Ρηγίλλης στα ζητήματα που θα προκύψουν από τις Εξεταστικές Επιτροπές
Αλλο ο Κ. Καραμανλής και άλλο οι υπουργοί των κυβερνήσεών του. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η στάση της Ρηγίλλης στα ζητήματα που θα προκύψουν από τις Εξεταστικές Επιτροπές

Την ίδια ώρα, με διαφορετικές «γραμμές άμυνας» θα εμφανιστούν στις εξεταστικές επιτροπές που έχουν ήδη συσταθεί (Siemens, Βατοπέδι), και σε αυτή για την οικονομία, τα στελέχη της ΝΔ που εμπλέκονται ή φέρονται να εμπλέκονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Πρόκειται για τους κ. Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και το δεξί χέρι του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, ως προς το Βατοπέδι, Ντ. Μπακογιάννη ως προς τη Siemens και Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου για την οικονομία.

Τρεις Εξεταστικές, έξι «γραμμές»

Παράλληλα, «ανοιχτό» παραμένει το θέμα της προσέλευσης και στις τρεις Επιτροπές του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες και τους πολιτικούς του φίλους, ενώ έτοιμος να καταθέσει στην υπόθεση της Siemens δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Ρουσόπουλος θα παραπέμψει στα όσα είχε πει όταν «ξέσπασε» το θέμα και θα επισημάνει ότι κανένα από τα έγγραφα των ανταλλαγών εκτάσεων δεν φέρει την υπογραφή του.

Αντίστοιχο επιχείρημα θα παρουσιάσει ο κ. Π. Δούκας, ο οποίος όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα σταματήσει εκεί. Ο πρώην υφυπουργός έχει καταστήσει σαφές -απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ- ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για τις πιέσεις που δεχόταν, προκειμένου να συναινέσει στην ανταλλαγή των ακινήτων και να ζητήσει με τη σειρά του από τη διοίκηση της ΚΕΔ να προχωρήσει στην υπογραφή των σχετικών πράξεων με τη μονή Βατοπεδίου.

Ο κ. Αγγέλου θα «οχυρωθεί» πίσω από το γεγονός ότι επισήμως δεν είχε καμία αρμοδιότητα ούτε κυβερνητική θέση για να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.

H Ντόρα
Στην υπόθεση της Siemens, η τέως υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα παραδεχθεί ότι είχε κοινωνικές σχέσεις με τον πρώην ισχυρό άνδρα της εταιρείας κ. Μιχ. Χριστοφοράκο και θα επιμείνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Για την οικονομία, που αποτελεί και την αφορμή για τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης αναμένεται να δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των πυρών από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός θα υπεραμυνθεί των επιλογών που έκανε, θα παραπέμψει στη στατιστική υπηρεσία και στα στοιχεία που ο ίδιος ελάμβανε και θα τονίσει ότι η απογραφή ήταν επιλογή συνολικά της κυβέρνησης της ΝΔ και όχι δική του. Ο κ. Γ. Παπαθανασίου θα αμυνθεί λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μόλις για οκτώ μήνες και ούτε σχεδίασε, ούτε «εκτέλεσε» προϋπολογισμό.

Οι αποφάσεις της Ρηγίλλης
Στηρίζουμε Καραμανλή, η εντολή Σαμαρά

Αλλο ο Κ. Καραμανλής και άλλο οι υπουργοί της κυβέρνησής του. Σε αυτήν τη φράση συνοψίζεται η στάση που θα τηρήσει η Ρηγίλλης απέναντι στα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν στις εξεταστικές επιτροπές.

Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη λάβει την απόφαση να στηρίξει τον προκάτοχό του σε όλα τα θέματα, κι αυτό διότι δεν θέλει επ' ουδενί να «ανοίξει» ένα δεύτερο εσωκομματικό μέτωπο. Ωστόσο, βουλευτές που συνομιλούν τακτικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν την εκτίμηση ότι δεν πρέπει ο κ. Σαμαράς να «φορτωθεί» ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις, για τις οποίες δεν είχε ανάμειξη ούτε και γνώση.

Κατά συνέπεια, δύσκολα θα στηριχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος αναμένεται να «χρεωθεί» την επιλογή της απογραφής. Ηδη ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε δημόσια ότι διαφωνούσε και τότε αλλά και τώρα με την κίνηση αυτή, ενώ ανάλογη στάση θα τηρήσουν και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Στο Βατοπέδι, η προσπάθεια των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή είναι να αθωώσουν τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Καραμανλή, ενώ για τη Siemens θα οχυρωθούν πίσω από τη δήλωση του τέως πρωθυπουργού ότι «η ΝΔ ως κόμμα δεν έλαβε ποτέ χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας».

Οι πιο μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ θεωρούν πράγματι ότι οι εξεταστικές επιτροπές θα είναι μία δοκιμασία για το κόμμα συνολικά, αλλά θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα -ειδικά στο θέμα της οικονομίας και στη Siemens- να περάσουν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα (νυν ή πρώην) στελέχη του.

Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!