Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Στα… σεντούκια βάζουν οι Ελληνες τις οικονομίες τους!

Χάθηκαν από τις τράπεζες τα μεγάλα χαρτονομίσματα

Το σοβαρότερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η ρευστότητα, πρόβλημα το οποίο είναι άμεσα εξαρτώμενο από τη δυνατότητα και τους όρους δανεισμού της χώρας. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας που είχαν δημιουργήσει οι ίδιες οι τράπεζες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσω της αύξησης των καταθέσεων, έχει ήδη μειωθεί σημαντικά.

Παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια που έχουν αποσυρθεί από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες εκτιμώνται σε 8-10 δισ. ευρώ, δεν αντιστοιχούν ούτε στο 5% ως ποσοστό του συνόλου των καταθέσεων, εν τούτοις προκαλούν ανησυχία, αφενός επειδή αποσύρθηκαν σε σύντομο χρονικξό διάστημα 2-3 μηνών και αφετέρου επειδή η κίνηση αυτή συνδέεται ευθέως με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την αβεβαιότητα που περιβάλλει τόσο τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο -κυρίως- και αυτές των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.


Προς Λονδίνο, Κύπρο και Λουξεμβούργο

Σύμφωνα με αρμόδιες τραπεζικές πηγές, η τάση φυγής καταθέσεων ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο-Νοέμβριο με κύριο φαινόμενο τη μεταφορά κεφαλαίων από τις εγχώριες τράπεζες προς τις θυγατρικές τους του εξωτερικού με προτίμηση, το Λονδίνο, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, ως αντίδραση στη φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει περαιτέρω τις καταθέσεις, αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υψηλότερες αποδόσεις που προσέφερε για παράδειγμα το κυπριακο τραπεζικό σύστημα.

Τα κεφάλαια αυτά, αν και αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά, επί της ουσίας παραμένουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο διατηρούνται ως καταθέσεις σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.
Ακολούθησε η απόσυρση κεφαλαίων Ελλήνων εφοπλιστών και πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι είχαν «επαναπατρίσει» τα χρήματά τους από τις ξένες στις ασφαλέστερες –τότε- ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης υπό τον φόβο κατάρρευσης των μεγάλων ξένων τραπεζών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Οι διαρροές αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών οτι μελετάται θέμα φορολόγησης και η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με τα σενάρια χρεοκοπίας και την αβεβαιότητα σ’ οτι αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, οδήγησε σε νέο «εκπατρισμό» των κεφαλαίων αυτών προς τις παραδοσιακέ συνεργαζόμενες με τους εφοπλιστές τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταδιακά έλλειψη χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, που εικάζεται οτι οφείλεται στην πρόθεση ιδιωτών να κρατούν χρήματα στα σπίτια τους! Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αγορές λιρών και ράβδου χρυσού.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!