Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτο σε καταγγελίες για εγκλήματα το Facebook

Το 85% των καταγγελιών για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εξύβριση αφορούσε την δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline το 2009 παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελίες έφτασαν το 2009 τις 1.778, και σημείωσαν αύξηση 149% σε σχέση με το 2008, που υπήρξαν μόλις 715.

Στις πρώτες θέσεις για τα εγκλήματα που γίνονται στο Διαδίκτυο έρχονται οι οικονομικές απάτες, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η παιδική πορνογραφία.

Έτσι, από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν όντως ως παράνομες με βάση την ελληνική νομοθεσία:
· το 29% αφορά στην οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών
· το 20% αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
· το 15% αφορά στην παιδική πορνογραφία
· το 16% αφορά στα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phishing ("ψάρεμα" προσωπικών δεδομένων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων).
· σε μικρότερο ποσοστό αναφέρθηκαν εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η απειλή. 

Πρώτο σε καταγγελίες το Facebook 

Αυξημένες όμως ήταν και οι καταγγελίες για εγκλήματα σε Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks). Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 20% αφορούσε ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Hi5, το ΥouΤube και το Μyspace. Από τις καταγγελίες αυτές το 85% αφορούσε το Facebook, με αποτέλεσμα η δημοφιλής ιστοσελίδα να έρχεται στην πρώτη θέση των καταγγελιών.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσω αυτών των ιστοσελίδων, αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών, την εξύβριση / συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορούσε στην προτροπή σε αυτοκτονία και στο ρατσισμό. www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!