Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί συγχωνεύονται Olympic Air και Aegean Airlines

 
 

Στο στάδιο των συνομιλιών βρίσκονται οι εταιρείες Olympic Air και Aegean Airlines σύμφωνα με επίσημες και ταυτόσημες ανακοινώσεις του Ομίλου MIG, καθώς και της «Aegean Airlines» και οι αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα
Το σενάριο που εξετάζεται από τις δυο πλευρές είναι η συγχώνευση των δυο εταιρειών, γεγονός που θα σημάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης, με προοπτικές ανταγωνιστικότητας, ελληνικής εταιρείας στο χώρο των αερομεταφορών.

Σημειώνεται, όμως, ότι οι δυο εταιρείες μαζί ελέγχουν το 95% της ελληνικής αγοράς, γεγονός που πιθανόν να δημιουργήσει προσκόμματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Σήμερα το πρωί σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα η MIG με επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως έχουν λάβει χώρα, συζητήσεις  μεταξύ των βασικών μετόχων των  Olympic Air και Aegean Airlines πιθανή μελλοντική συνεργασία.

"Έχουν λάβει χώρα μεταξύ των βασικών μετόχων των εταιριών Olympic Air και Aegean Airlines συζητήσεις για πιθανή μελλοντική συνεργασία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο που να μπορεί να ανακοινωθεί", ανέφεραν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Aegean Airlines και η Marfin Investment Group , μητρική της Olympic Air.
Ανάλογη ανακοίνωση έγινε νωρίτερα το πρωί και από την Aegean Air.

Αν και τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση εξαρτώνται από τους όρους της συμφωνίας, η πιθανή συνεργασία θα άρει ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για την Aegean Airlines, που είναι ο σκληρός ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, ενώ θα δώσει βαθειά οικονομική ανάσα στην Olympic Air δεδομένου ότι προέβλεπαν ζημιές για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Θετικό για τις δύο εταιρείες, είναι ότι εκμεταλλεύονται ίδιο τύπο αεροπλάνου, Airbus 320, όπου μια συγχώνευση θα μειώσει πολλαπλά τα κόστη λειτουργίας.

Αν και οι δύο αεροπορικές εταιρείες ελέγχουν μαζί το 95% της ελληνικής αγοράς, δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού, αφού εκτός του ότι υπάρχουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες με τακτικά δρομολόγια, η κοινοτική νομοθεσία έχει απελευθερωμένη νομοθεσία για την αεροπορική αγορά.
Μετά τις ανακοινώσεις, η μετοχή της Aegean Airlines εκτινάχθηκε μέχρι και 7%. (www.hbnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!