Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Οι προτάσεις των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων

Από τα Ιωάννινα ξεκίνησε το Σάββατο ο προσυνεδριακός διάλογος της ΟΝΝΕΔ, η οποία στις 18 Απριλίου θα εκλέξει από τη βάση τον επόμενο πρόεδρό της, στο πλαίσιο της απόφασης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για συνέχιση του ανοίγματος στην κοινωνία.

Με την αλλαγή του καταστατικού, η οποία θα επικυρωθεί από το έκτακτο συνέδριο της νεολαίας στις 14 Μαρτίου, η ΟΝΝΕΔ θα γίνει η πρώτη νεολαία στην Ελλάδα που εκλέγει αρχηγό από τη βάση και μέχρι τότε ο προσυνεδριακός διάλογος θα είναι συνεχής.

Στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων μίλησαν τα τέσσερα στελέχη που έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι: Οι Κώστας Χατζής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης και Κώστας Ιωάννου.

«Τέρμα στην επικοινωνία, επιστροφή στην πολιτική» ήταν το “σύνθημα” του κ. Χατζή, ο οποίος πραγματοποίησε μια ιδεολογική ομιλία, με έμφαση στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Καθώς τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν η ακριτική Ήπειρος, ο κ. Χατζής αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα των Βορειοηπειρωτών όσο και στο μεταναστευτικό. Όσον αφορά στο διαδικαστικό της εκλογής, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη, άποψη της πλευράς Χατζή είναι ότι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου οι νέοι από 16 έως 32 ετών (οι οποίοι σύμφωνα με το καταστατικό έχουν δικαίωμα να γίνουν μέλη της ΟΝΝΕΔ) και να μην αποκλεισθούν οι κάτω των 18 για τεχνικούς λόγους (δηλαδή, διότι δεν υπάρχουν στους εκλογικούς καταλόγους και άρα δεν είναι εύκολο να γίνει έλεγχος).

Ο κ. Παπαμιμίκος από την πλευρά του κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της ΟΝΝΕΔ, για μια οργάνωση ανοιχτή στην κοινωνία, με ρόλο στη Νέα Μεταπολίτευση, κι έδωσε το στίγμα: «Περισσότερη δημοκρατία-περισσότερη διαφάνεια- μεγαλύτερη συμμετοχή». Μερικές από τις προτάσεις του ήταν ειδικότερα: Πρόεδρος με τριετή θητεία χωρίς δικαίωμα δεύτερης θητείας, οριστική ρήξη με την παθογένεια των τοπικών οργανώσεων–σφραγίδα, έναρξη με πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ εθνικού διαλόγου για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής για τη νέα γενιά.

Ένα σημείο στο οποίο ο κ. Χατζης συμφωνεί με τον κ. Παπαμιμίκο είναι η κατάργηση του ασύλου, ενώ διαφωνούν ως προς το εάν πρέπει η ΟΝΝΕΔ να αποκτήσει ξεχωριστή νομική οντότητα ή να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της οργάνωσης του κόμματος.
Ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της σπουδάζουσας νεολαίας έκανε ο μόλις 25 ετών, με ερείσματα στη ΔΑΠ, κ. Αξιώτης, ενώ και ο κ. Ιωάννου έχει καταθέσει δημόσια 10 προτάσεις για την ΟΝΝΕΔ, όπως για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του Διαδικτύου και τη δημιουργία γραμματείας ενημέρωσης των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!