Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Γιώργος Ρωμανιάς: Τινάζουν στον αέρα το ασφαλιστικό, δίνουμε συντάξεις σε χιλιάδες μετανάστες»

ρωμανιάς

Μια βραδυφλεγή βόμβα, η οποία ήδη τινάζει αργά και μεθοδικά το ασφαλιστικό, αλλά και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας στον αέρα, αποκαλύπτει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ κ. Γ. Ρωμανιάς. Πρόκειται για τους χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, οι οποίοι, ευρισκόμενοι στα όρια συνταξιοδότησης, έρχονται στην Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας, με στόχο τη συμπλήρωση των προβλεπομένων από την ελληνική νομοθεσία συντάξιμων ετών. Μεταφέροντας τα χρόνια εργασίας τους από τις χώρες καταγωγής τους στην Ελλάδα και με το συνυπολογισμό των ενσήμων στη χώρα μας, λαμβάνουν τριπλάσιες, τετραπλάσιες, ακόμα και πενταπλάσιες συντάξεις από αυτές που θα λάμβαναν στη χώρα τους, με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Μεταφέρουν τα χρόνια ασφάλισής τους από τις χώρες καταγωγής τους, δηλώνουν πως μένουν στην Ελλάδα και λαμβάνουν συντάξεις με βάση τα ελληνικά πρότυπα!

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να το μετρήσουμε επακριβώς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς. «Υπολογίζουμε, σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες, ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 Βούλγαροι και άλλοι τουλάχιστον 270.000 από άλλες χώρες των Βαλκανίων, που έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν, τα επόμενα 3 με 5 χρόνια, τον εργασιακό τους βίο. Αυτοί μεταφέρουν τα χρόνια ασφάλισής τους από τις χώρες καταγωγής τους, δηλώνουν πως μένουν στην Ελλάδα και λαμβάνουν συντάξεις με βάση τα ελληνικά πρότυπα.

»Οι χώρες καταγωγής τους μας αποστέλλουν, βέβαια, το αναλογούν μέρισμα, πλην όμως αρκεί και μόνο να υπολογίσετε ότι στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, θα ελάμβαναν σύνταξη 70 ευρώ, ενώ εδώ λαμβάνουν έστω και την κατώτατη, δηλαδή 486 ευρώ. Αν συνυπολογίσετε ότι στην κατώτατη δίδεται και το ΕΚΑΣ, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο επιβαρύνεται το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, που εισπράττει ελάχιστα από τις χώρες αυτές και αποδίδει τα πενταπλάσια», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ανεξέλεγκτοι όλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!