Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Η επιβάρυνση από την αύξση του ΦΠΑ

 
Η επιβάρυνση από την αύξση του ΦΠΑ

Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένεται να φέρει η αύξηση του ΦΠΑ που τίθεται από σήμερα σε ισχύ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αύξηση θα ανεβάσει τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής, σε καύσιμα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα εισιτήρια, στα φάρμακα, σε υπηρεσίες, στις νεόδμητες κατοικίες και στα αυτοκίνητα.

Η Ένωση Ελληνικού Εμπορίου, εκτιμά οτι η ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί από την αύξηση του ΦΠΑ με τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο, δεδομένου το μέτρο αυτό επιβαρύνει όλα τα προϊόντα, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα βάλει φέτος στα ταμεία του Δημοσίου επιπλέον φόρους ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται από σήμερα κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εάν οι παροχές αφορούν προγενέστερο διάστημα, ενώ αυξήθηκαν και οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς. Σταθερές παραμένουν ωστόσο οι τιμές στα διόδια της Αττικής οδού.

 Οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

- Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 21% από 19% και αφορά στα είδη ένδυσης-υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.λπ.

- Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 10% από 9%. Η αύξηση αφορά σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, επισκευές παλαιών κατοικιών (παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) κ.ά.

- Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 5% από 4,5% και αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

- Τέλος, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται σε 15%, 7% και 4% αντίστοιχα.
Τέλος, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναστέλλονται μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις. Η αναστολή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι προσωρινοί ή τακτικοί έλεγχοι γι' αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!