Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Αγοράζει το παράνομο CD με τα καυτά στοιχεία

γράφει ο Στέφανος Νικήτας

Στη φάκα θα βάλει χιλιάδες φοροφυγάδες η Γερμανική κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να αγοράσει ένα CD που περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες με λογαριασμούς Γερμανών φοροφυγάδων που επενδύουν χρήματα στην Ελβετία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πριν λίγες εβδομάδες το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγόρασε ένα άλλο CD το οποίο περιέχει αρκετά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δαπάνησε 1,25 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά αυτή.

Η απόφαση, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Ακολούθησαν παρατεταμένες συζητήσεις με το...
κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο οποίο είχε αρχικά προταθεί η αγορά του CD με τα δεδομένα που είχαν παράνομα συγκεντρωθεί.

Μια άλλη περίπτωση κλεμμένων φορολογικών στοιχείων προέκυψε στο κρατίδιο της Εσσης, όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν είναι ζήτημα των ομοσπονιδακών αρχών. Η Εσση ερευνούσε για τα δεδομένα αυτά, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

Η απόφαση για την αγορά κλεμμένων δεδομένων έχει εξοργίσει τις ελβετικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διπλής φορολογίας με τους βόρειους γείτονές τους.

Σε μία προφανή μεταστροφή, το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αγοράσει τελικά το CD-όσο εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από οποιοδήποτε από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι οι έρευνες για τους φόρους είναι καθαρά κρατικό θέμα.

Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ένα "πλήθος δεδομένων" είναι προς πώληση, προσθέτοντας κατά τη διάρκεια συνόδου κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αγοραστούν αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν πράγματι στον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!