Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Βενεζουέλας - Κολομβίας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έδωσε σήμερα εντολή να επιστρέψει στην Κολομβία ο πρεσβευτής που είχε ανακληθεί την περασμένη εβδομάδα......όταν το Καράκας αποφάσισε «πάγωμα» των σχέσεων με την γειτονική χώρα, με αφορμή σχέδιο στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Μπογκοτά και Ουάσιγκτον.

«Γύρνα στη Μπογκοτά, Γουστάβο! Πήγαινε να δουλέψεις, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν», δήλωσε ο πρόεδρος Τσάβες στον πρεσβευτή Γουστάβο Μάρκες, μετά από μία πολύωρη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή και της Κολομβιανής γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα και των μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κολομβιανοί για την Ειρήνη».

Ο Τσάβες είχε αποσύρει τον πρεσβευτή του από την Μπογκοτά στις 28 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια της Κολομβίας να δεχθεί περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα σε επτά στρατιωτικές βάσεις, αλλά και αντιδρώντας στις κατηγορίες της ότι τα όπλα που αγόρασε η Βενεζουέλα από τη Σουηδία κατέληξαν στους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Τις προηγούμενες μέρες, ο Τσάβες είχε επίσης απειλήσει με κυρώσεις εναντίον της κρατικής κολομβιανής εταιρείας πετρελαίου Ecopetrol, ενώ ακύρωσε συμφωνία που είχε συνάψει με τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβάρο Ουρίμπε για την εισαγωγή 10.000 οχημάτων.

Η Κολομβία ισχυρίζεται ότι η παρουσία περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων είναι απαραίτητη για τη μάχη κατά των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά ο Τσάβες κρίνει ότι συνιστούν απειλή κατά της χώρας του και εκτιμά ότι τα σχέδια αυτά μπορεί να πυροδοτήσουν πόλεμο στη Νότια Αμερική.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέψευσε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ανοίξει νέες στρατιωτικές βάσεις την Κολομβία, χαρακτηρίζοντας τον Τσάβες αναξιόπιστη πηγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!