Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

"Eπίθεση" της Καντίρ στο Πεκίνο για τα αιματηρά επεισόδια του περασμένου μήνα

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/07/29/world/uighur.650.1.jpgΗ ηγέτις των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ, που επισκέπτεται την Αυστραλία, κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο για "αποτρόπαια" εγκλήματα στη διάρκεια των πολύνεκρων επεισοδίων που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στο Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας...

"Για να σκεπάσει τα αποτρόπαια εγκλήματά της, να περισπάσει την προσοχή και να επιρρίψει σε άλλους τις ευθύνες, η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε τόσο εμένα, όσο και το παγκόσμιο συνέδριο Ουιγούρων, ότι προκαλέσαμε τις λεγόμενες ταραχές", δήλωσε μιλώντας σε ακροατήριο περίπου εκατό διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κινεζικό προξενείο της Μελβούρνης υπό την εποπτεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

"Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Εθνη και την αυστραλιανή κυβέρνηση να ζητήσουν από την κινεζική κυβέρνηση να αποκαλύψει την αλήθεια για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, φυλακίστηκαν και γι' αυτούς που πέθαναν στις κινεζικές φυλακές", τόνισε η Καντίρ.

Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν την Καντίρ ότι προκάλεσε τα βίαια επεισόδια της 5ης Ιουλίου στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου πλειοψηφούν πληθυσμιακά οι Ουιγούροι, τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, και υποστηρίζουν ότι στις ταραχές αυτές σκοτώθηκαν 197 άνθρωποι, κυρίως της εθνότητας Χαν, της πολυπληθέστερης στην Κίνα.

Πρώην επιχειρηματίας που πέρασε πολλά χρόνια στις κινεζικές φυλακές πριν εξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005, η Ρεμπίγια Καντίρ αρνείται τις κατηγορίες.

Στα τέλη Ιουλίου είχε δηλώσει στο Τόκιο ότι "περίπου 10.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα στο Ουρούμκι", στη διάρκεια των επεισοδίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!