Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Επίσημα εγκαίνια για το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου

Το ισχυρότερο σύστημα λέιζερ του κόσμου, μια εγκατάσταση σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου, ικανή να δημιουργεί θερμοκρασίες υψηλές όσο στον πυρήνα του Ήλιου, εγκαινιάστηκε και επίσημα σε κρατικό εργαστήριο στην Καλιφόρνια..

Το NIF (National Ignition Facility, Εθνική Εγκατάσταση Πυροδότησης) δημιουργήθηκε κυρίως για τη μελέτη της ασφάλειας και αξιοπιστίας του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Λίβερμορ, όπου βρίσκεται το NFL, ελπίζουν να πετύχουν για πρώτη φορά ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη, την αντίδραση από την οποία πηγάζει η ενέργεια των άστρων, με στόχο να προσφέρουν μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στο Λίβερμορ, περίπου 80 χλμ ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, για τα εγκαίνια του NFL. Ανάμεσά τους ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα άστρα εδώ στη Γη. Και μπορώ ήδη να φανταστώ ότι οι φίλοι μου στο Χόλιγουντ θα στενοχωρηθούν, βλέποντας ότι όσα παρουσιάζουν στις ταινίες τους είναι πια παρωχημένα» σχολίασε στο AFP.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 192 επιμέρους πομπούς υπεριώδους λέιζερ, τοποθετημένων στο εσωτερικό μιας τεράστιας μεταλλικής σφαίρας. Οι δέσμες θα συγκλίνουν πάνω σε ένα σφαιρικό στόχο σε μέγεθος μπιζελιού.

Η πυροδότηση των λέιζερ θα δημιουργεί θερμοκρασίες της τάξης των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου και πιέσεις δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από την ατμοσφαιρική πίεση στη Γη.

Τα πειράματα στο NIF θα αρχίσουν το 2009, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται το διάστημα 2010-2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!