Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Νέα επέμβαση κατά της παχυσαρκίας χωρίς ουλές

http://www.apogevmatini.gr/press/show_image_NewsSP.php?filename=/2009/01/rich8uz.jpg&cat=1&pid=7278&cache=trueΜερικές εκατοντάδες ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συμμετέχουν στις δοκιμές μιας νέας χειρουργικής τεχνικής για τη μείωση του όγκου του στομαχιού, η οποία πραγματοποείται μέσω του στόματος, χωρίς εξωτερικές τομές...



Σε διάστημα 18 μηνών κατά την επέμβαση οι ασθενείς έχουν χάσει το 45% του αρχικού τους βάρους, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής.

Η επέμβαση πραγματοποείται με τη βοήθεια ενός σωλήνα στο πάχος μιας μάνικας ποτίσματος. Ένα ειδικό συρραπτικό στην άκρη του σωλήνα δημιουργεί ένα στενότερο πέρασμα που επιβραδύνει την κάθοδο της τροφής από το ανώτερο στο κατώτερο τμήμα του στομάχου. Οι ασθενείς νιώθουν έτσι πλήρεις με λιγότερο φαγητό.

Οι δοκιμές της σχεδόν αναίμακτης μεθόδου συνεχίζονται σε περίπου 200 ασθενείς από την Αμερική και 100 από την Ευρώπη. Αν τα τελικά αποτελέσματα αποδειχθούν θετικά, η εταιρεία που κατασκευάζει την ειδική συσκευή θα πρέπει να ζητήσει έγκριση από τις αρχές τροφίμων και φαρμάκων.

Ένας από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση υπέστη ρήξη του οισοφάγου, κατά τα άλλα όμως δεν εμφανίστηκαν σοβαρές επιπλοκές.

Η ίδια χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται και με συμβατικές μεθόδους που απαιτούν είτε μια μεγάλη τομή στην κοιλιά είτε αρκετές μικρότερες.

Μια άλλη μέθοδος συρραφής του στομάχου, το γαστρικό μπαϊπάς, είναι ακόμα πιο επεμβατική, αφού όχι μόνο μειώνει δραστικά το μέγεθος του στομάχου -σε μέγεθος μπάλας του γκολφ-, αλλά αλλάζει και την πορεία της τροφής στο πεπτικό σύστημα.

Η χειρουργική επέμβαση παραμένει η έσχατη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ωστόσο πάνω από 200.000 Αμερικανοί ανεβαίνουν κάθε χρόνο στο χειρουργικό τραπέζι για να χάσουν βάρος. Ακόμα πιο σύνηθες είναι το γνωστό πια «μπαλονάκι», μια φούσκα γεμάτη υγρό που εισάγεται στο στομάχι από το στόμα χωρίς τομές.

Τα τελικά αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές της νέας τεχνικής αναμένονται το 2010.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!