Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται ο «πόλεμος της μπανάνας» Ισημερινού-ΕΕ

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Musa-sp3.1.jpg/200px-Musa-sp3.1.jpg
Η κυβέρνηση του Ισημερινού διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του εμπορίου μπανάνας -στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Κολομβία και το Περού- διαμαρτυρόμενη για το ότι οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου υπέρ της δε γίνονται σεβαστές....

«Ο Ισημερινός πήρε αυτήν την απόφαση έως ότου η διαμάχη για το εμπόριο της μπανάνας να επιλυθεί, και οι ανησυχίες μας να αντιμετωπιστούν με τον προσήκοντα τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Φάντερ Φαλκόνι.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο ΠΟΕ έλαβε επανειλημμένως αποφάσεις υπέρ του Ισημερινού, που διαμαρτυρόταν για την επιβολή δασμών στις μπανάνες που εξάγει στην ΕΕ, τους οποίους χαρακτήριζε άδικους.

Ο Ισημερινός βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή μπανάνας και η ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές του.

Μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, η Γαλλία παράγει μπανάνες στα υπερπόντια εδάφη της στην Καραϊβική, η Ισπανία στα Κανάρια νησιά στον Ατλαντικό και η Πορτογαλία στη νήσο Μαδέιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!