Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Eπίσκεψη των G8 στους σεισμόπληκτους της Λ'Ακουίλα

Tents in a refugee camp in L'Aquila
Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει τη σύνοδο της G8 στη Λ’Ακουιλα –μία ήρεμη ορεινή πόλη αν δεν είχε συμβεί ο καταστροφικός σεισμός του περασμένου Απριλίου– έφερε τους ηγέτες κοντά στα προβλήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων της πόλης...

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η Ανγκελα Μέρκελ, επισκέφτηκε μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι την Όννα, ένα χωριό κοντά στη Λ’Άκουιλα για το οποίο η Γερμανίδα ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στην ανακατασκευή.

Η Όννα έχασε 40 από τους 300 κατοίκους της στο σεισμό της 6ης Απριλίου. Στο ίδιο χωριό, σύμβολο συμφι΄ιώσης, το 1944 Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν 17 κατοίκους του, ανάμεσά τους και γυναίκες και παιδιά.

Παρά το ότι η πόλη τους έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής λόγω της συνόδου, μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης δεν είχαν δει θετικά την άφιξη των ηγετών και της πολυπληθούς συνοδείας τους.

Κάτοικοι της Λ’Ακουιλα έβαλαν στη πλαγιά ενός λόφου το σύνθημα «Yes, we camp» (σε ελεύθερη μετάφραση, «Ναι, μένουμε σε σκηνές») σε παράφραση του συνθήματος του Μπαράκ Ομπάμα «Yes, we can» («Ναι, μπορούμε»). Σκοπός τους ήταν η διαμαρτυρία προς την ιταλική κυβέρνηση για το ότι ακόμα είναι αναγκασμένοι να μένουν σε σκηνές.

Εν τω μεταξύ, οι διαμαρτυρίες οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης και οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος για τη σύνοδο συνεχίζονται. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε λιθάνθρακα ζητώντας από τους Οκτώ να πάρουν δραστικότερα μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος. Παράλληλα και στη Ρώμη ακτιβιστές κάλεσαν τους ηγέτες για μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!