Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Ομόλογα του ΔΝΤ ύψους 50 δισ. δολ. αγόρασε η Κίνα

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/1/9/1/89191/dnt.JPGΜεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένει η Κίνα έπειτα από τη συμφωνία αγοράς ομολόγων του οργανισμού ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η κινεζική εφημερίδα China Daily. Η αγορά πραγματοποιείται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, και αποτελεί...


«περίτρανο παράδειγμα προς όλο τον κόσμο» της επιθυμίας της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση των διεθνών οικονομικών οργανισμών εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας.

Κινεζικές δεξαμενές σκέψης μάλιστα χαρακτήρισαν την αγορά ως το «πρώτο βήμα» προς αυτό τον σκοπό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ζανγκ Σιάοτζινγκ, κορυφαίου οικονομικού αναλυτή της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, κατά τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση του ΔΝΤ η Κίνα θα αποκτήσει μεγαλύτερα δικαιώματα ψήφου, έπειτα από την έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσης του Πεκίνου στον παγκόσμιο αυτόν οργανισμό.

Τα ομόλογα θα επιτρέψουν στην Κίνα να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της σε ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, παρέχοντας μία εναλλακτική πρόταση από την αγορά αμερικανικών ομολόγων για την διάθεση των αποθεματικών της, σχολιάζει η China Daily. Παράλληλα, η αγορά τους θα προσφέρει στο ΔΝΤ τα εφόδια για να βοηθήσει άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν την διεθνή οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!