Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Φίλοι και γνωστοί επηρεάζουν πόσο τρώμε, επιβεβαιώνουν ψυχολόγοι

http://www.athens24.gr/data/panel/200x267/news_restaurant-1168594957-975837.jpgΗ παχυσαρκία εξαρτάται και από την παρέα στο τραπέζι, επιβεβαιώνει πείραμα στη Νέα Υόρκη. Τα παιδιά της μελέτης έτρωγαν περισσότερο όταν έτρωγαν με έναν φίλο αντί με έναν άγνωστο, ειδικά αν ήταν υπέρβαρα και έτρωγαν με έναν επίσης υπέρβαρο φίλο.

Συνολικά 130 παιδιά 9 έως 15 ετών κλήθηκαν να καταναλώσουν όσο φαγητό ήθελαν, παρέα είτε με κάποιον φίλο είτε με κάποιον άγνωστο συνομίλικό τους.

Όλα τα παιδιά έτειναν να...


τρώνε περισσότερο όταν είχαν παρέα ένα φίλο. Το φαινόμενο όμως ήταν πιο έντονο όταν υπέρβαρα παιδιά σχημάτιζαν ζευγάρια με επίσης υπέρβαρους φίλους. Στην περίπτωση αυτή κατανάλωναν κατά μέσο όρο 300 θερμίδες περισσότερο από ό,τι αν έτρωγαν παρέα με αδύνατους φίλους.

Εκτός από το βάρος του συνδαιτημόνα, ένας άλλος παράγοντας που επηρέζε την κατανάλωση φαγητού ήταν η ίδια η φιλία, αναφέρει το περιοδικό Time. Τα υπέρβαρα παιδιά που έτρωγαν με υπέρβαρους φίλους κατανάλωναν 250 θερμίδες περισσότερο από ό,τι αν έτρωγαν με υπέρβαρους αγνώστους.

Η έρευνα, με επικεφαλής την κλινική ψυχολόγο Σάρα-Τζιν Σάλβι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του American Journal of Clinical Nutrition.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια ανάλογη μελέτη που δημοσίευσε το 2007 ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Χριστάκης του Χάρβαρντ. Η μελέτη έδειχνε ότι η πιθανότητα να γίνει παχύσαρκος ένας άνθρωπος αυξάνεται κατά 57% αν ένας φίλος του είναι επίσης παχύσαρκος. Επίσης ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40% από τα παχύσαρκα αδέλφια και κατά 37% από τους παχύσαρκους συζύγους.

Παλαιότερες έρευνες έδειχναν επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερο παρουσία αγνώστων και οι γυναίκες τρώνε περισσότερο όταν έχουν συντροφιά άλλες γυναίκες αντί για ελκυστικούς άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!