Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνή έρευνα για την διπλή πολύνεκρη επίθεση του Αυγούστου ζητά το Ιράκ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/22/26a.jpgΤη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη διπλή επίθεση με 95 νεκρούς και 600 τραυματίες στις 19 Αυγούστου στη Βαγδάτη, την οποία αποδίδει στη Συρία ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε επιστολή του προς την...


προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία ασκούν αυτό το μήνα οι ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναφέρει ότι έλαβε μια επιστολή του αλ Μαλίκι, με ημερομηνία 30 Αυγούστου, στην οποία ο ιρακινός πρωθυπουργός ζητεί τη σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας για τη διπλή επίθεση εναντίον των ιρακινών υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας.

«Το μέγεθος και η φύση των εγκλημάτων αυτών απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας που δεν θα περιορίζεται πλέον στην ιρακινή νομική αρμοδιότητα και θα οδηγήσει στη δίωξη των δραστών ενώπιον ενός ειδικού διεθνούς ποινικού δικαστηρίου», αναφέρει ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη ο αλ Μαλίκι κατηγόρησε τη Συρία για την πολύνεκρη επίθεση και έκανε λόγο για μια συνάντηση στα τέλη Ιουλίου κοντά στη Δαμασκό, στην οποία παρέστησαν οπαδοί του κόμματος Μπάαθ και εξτρεμιστές σουνίτες υπό τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

Στις 18 Αυγούστου ο αλ Μαλίκι είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ιράκ διευκρίνισε ότι κατά την επίσκεψή του αυτή «παρουσίασε (στους Σύρους συνομιλητές του) πληροφορίες που είχε λάβει από τις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας για μια συνάντηση στο Ζαμπαντάνι (κοντά στη Δαμασκό) στις 30 Ιουλίου μεταξύ οπαδών του κόμματος Μπάαθ και εξτρεμιστών σουνιτών, παρουσία των συριακών μυστικών υπηρεσιών».

«Γιατί αυτή η επιμονή να παρέχεται φιλοξενία σε άτομα που καταζητούνται από την ιρακινή δικαιοσύνη;», διερωτήθη ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Συρίας κατήγγειλε την έκκληση του Ιράκ για ίδρυση διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τους δράστες μιας διπλής αιματηρής επίθεσης στη Βαγδάτη, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Συρία, σύμφωνα με τους Ιρακινούς.

Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, δύο μέλη του κόμματος Μπάαθ, του κυβερνώντος κόμματος επί προεδρίας Σαντάμ Χουσέιν και σήμερα εκτός νόμου, έδωσαν εντολή από τη Συρία για τη διπλή επίθεση εναντίον των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!