Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Οι παχουλοί μηροί προστατεύουν την καρδιά

http://www.myself.gr/files/Image/Articles/bodyandmind/fitness/2008/avgoustos/prwtathlites/photo_5.jpgΌσοι και όσες έχουν μηρούς με διάμετρο πάνω από 60 εκατοστά, αντί να πασχίζουν να αδυνατίσουν, πρέπει μάλλον να χαίρονται, επειδή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Αυτό ισχύει ακόμα και όταν ληφθούν υπόψη όλοι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιά: παχυσαρκία και λίπος σώματος, κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, πίεση αίματος, στιλ ζωής κ.α.

Σύμφωνα με έρευνα,...


που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία στη Δανία, από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης υπό τον καθηγητή Μπέριτ Χάιτμαν, δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Οι άνθρωποι με λεπτούς μηρούς (διαμέτρου κάτω των 55 εκατοστών) διαπιστώθηκε ότι έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η αιτία γι' αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά, ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχουν αρκετή μυική μάζα για να ρυθμίσουν σωστά την ινσουλίνη τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, στη συνέχεια, καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι η μελέτη τους πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες και προειδοποίησαν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να συστήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στη φυσική άσκηση, ώστε να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν οι μηροί. Όμως τόνισαν ότι το μέγεθος του μηρού σε γυναίκες και άνδρες (περισσότερο και από τη διάμετρο της μέσης) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από τους γιατρούς ως δείκτης για να αξιολογούν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η μέτρηση του μηρού, που χρησιμοποίησαν οι δανοί ερευνητές, ήταν στο σημείο ακριβώς κάτω από την πτύχωση των γλουτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!