Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Αποκρυπτογραφήθηκε η αρχαιότερη εβραϊκή επιγραφή.

Χρονολογείται από τον 10ο αιώνα π. Χ.

Η αρχαιότερη εβραϊκή επιγραφή, η οποία χρονολογείται περίπου στον 10ο αιώνα προ Χριστού, αποκρυπτογραφήθηκε πλήρως, πρόσφατα, όπως βεβαιώθηκε σήμερα από τη Διεύθυνση των Βιβλικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Χάιφας.

Σύμφωνα με το πανεπιστημιακό ανακοινωθέν, ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Γέρσουϊν Γαλίλ πέτυχε να τεκμηριώσει με τρόπο αδιάσειστο ότι, μια επιγραφή με μελάνι πάνω σε ένα κομμάτι σερβίτσιου-της εποχής του βασιλιά Δαβίδ-αποτελεί το παλαιότερο εβραϊκό κείμενο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί...Το κομμάτι αυτό έχει διαστάσεις 15 εκατοστά επί 16,5 εκατοστά.

Το αρχαιολογικό εύρημα ανακαλύφθηκε πριν από περίπου ενάμιση έτος, στη διάρκεια ανασκαφών του συναδέλφου του Γαλίλ, Γιόσεφ Γκαρφάνκελ, στην αρχαιολογική περιοχή της Χίρμπετ Κέϊφα κοντά στην κοιλάδα της Ελαχ-δηλαδή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Ο Γαλίλ επισήμανε στις δηλώσεις του ότι, στην επιγραφή αυτή αναφέρεται πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε: στους φτωχούς, στους δούλους, στους αλλοδαπούς, στις χήρες και, τέλος, στα ορφανά.

Η επιγραφή έχει γίνει με τα εβραϊκά ιδεογράμματα της εποχής εκείνης, αντίστοιχα με εκείνα που χρησιμοποιούντο στις εβραϊκές βίβλους της ίδιας εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!