Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Νέα σκληρά μέτρα,παίζεται ο 14ος μισθός.

Τη λήψη και νέων σκληρότερων μέτρων, το αργότερο μέχρι το Μάιο, αν διαπιστωθεί ότι ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους στόχους, αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών Ecofin, στη χθεσινή του συνεδρίαση, με την οποία παράλληλα επικυρώθηκε το καθεστώς της αυστηρότερης επιτήρησης που έχει ποτέ γνωρίσει η χώρα.

Στην απόφαση του Ecofin σημειώνεται ότι «στο βαθμό που μια σειρά από κινδύνους -που συνδέονται με το έλλειμμα και το όριο του χρέους- υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα ανακοινώσει, στην έκθεση που θα παρουσιαστεί έως τις 16 Μαρτίου, επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πως ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 θα επιτευχθεί».

Ο πρώτος έλεγχος της Κομισιόν θα γίνει στις επόμενες ημέρες και στις 16 Μαρτίου θα εκδοθεί η πρώτη έκθεση αξιολόγησης των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα (τα οποία ακόμα δεν έχουν νομοθετηθεί), ενώ ο έλεγχος θα είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση και ανά τρίμηνο θα εκδίδονται εκθέσεις από την Κομισιόν.

Ερωτώμενος σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου Ecofin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

Ωστόσο, δεν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα δε προς αυτήν την κατεύθυνση. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!